Логістичні витрати на експорт агропродукції до портів Одеси у 2023 році зменшились на 33% — дослідження

Порівняно з 2022 роком, логістичні витрати на експорт агропродукції у 2023 році зменшились: до портів Одеси — на 33%, до порту Констанца через річкові порти Дунаю — на 40%, до портів Гданськ і Гдиня — на 42%. 

Про це йдеться в дослідженні «УКРАЇНА: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва», проведеного Мінагрополітики у співпраці з Українським клубом аграрного бізнесу (УКАБ).

Вартість логістики за напрямками коливалася залежно від роботи одеських морських портів, блокування західних кордонів фермерами із сусідніх країн, атак на портову інфраструктуру тощо. В середньому у 2023 році на логістику припадало близько 21% від кінцевої ціни реалізації зерна, тоді як у 2022 році — 25%. 

Читайте також: Spike Brokers: У березні очікується скорочення темпів відвантаження агропродукції через морські порти 

У січні 2024 року морські порти Одеської області вперше за останні два роки випередили за рентабельністю експорту  румунський порт Констанца та польський Гданськ. В цілому перший місяць 2024 року був більш вдалим для агросектору у порівнянні з 2023 роком: завдяки налагодженню експорту морем ціни на продукцію в українських портах з урахуванням логістики стали привабливішими, ніж в європейських.

«Тож аграрії можуть отримувати вищий рівень рентабельності, експортуючи через стабільно працюючі українські порти», — підсумували аналітики.

Нагадаємо, українська влада планує додатковий маршрут перевезення товарів через річку Дунай задля збільшення експорту до довоєнного рівня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus