Україна втратить 86 млн євро, якщо ЄС ухвалить оновлену угоду про безмитну торгівлю — ЗМІ

Бельгійське головування у Раді ЄС оновило проєкт угоди про продовження безмитної торгівлі з Україною. В ньому частково врахували вимоги Польщі й Франції.

Про це повідомляє Радіо Свобода, посилаючись на співрозмовників у дипломатичних колах Євросоюзу.

За документом, базовий період, який братимуть до уваги, визначаючи обсяги постачань української агропродукції, охоплюватиме не лише 2022 і 2023 роки, а й другу половину 2021 року, коли обсяги українського імпорту були нижчими. Україна виступила проти цієї пропозиції.

За оцінками Єврокомісії, озвучених на закритому засіданні послів країн-членів ЄС, Україна втратить 86 млн євро, якщо друге півріччя 2021-го братимуть також за основу розрахунків. 

«Загалом же обмеження, що базуватимуться на оцінках імпорту за половину 2021-го, а також за 2022 і 2023 роки, оцінили у 331 млн євро втрат для українського бюджету. Польща й Франція підтримали оновлений варіант угоди, заручившись підтримкою низки країн ЄС, зокрема Італії, Угорщини, Австрії», — пише видання.

Проти поправок виступають Німеччина, Нідерланди, Фінляндія, країни Балтії, Люксембург.

Попередній проєкт домовленості, погоджений із Європарламентом, передбачав, що квоти на наступний період, котрий почнеться з червня цього року, розраховуватимуть, виходячи з обсягів українського агроімпорту за 2022-2023 роки, коли для нього вже діяли пільги — відсутність мит і квот.

Читайте також: Сольський: Україна готова прийняти систему ліцензування експорту агропродукції до Польщі, але тільки для 4 товарів 

Як повідомлялося раніше, Комітет постійних представників Європейського Союзу на рівні послів (Coreper) розпочав формальне обговорення щодо продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік. Водночас за ініціативою кількох країн-членів ЄС може поширити «винятки» на поставки до ЄС, окрім пшениці, насіння ріпаку й соняшнику, ще кукурудзи, вівса, круп та меду.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus