Свою стійкість показали ті аграрії, які готові помірно ризикувати і адаптувати свій робочий інструмент — думка

За два роки війни більш стійкими виявилися компанії з земельним банком від 10-15 тис. га, які займаються не монокультурою, розповів в інтервʼю Latifundist.com член правління, відповідальний за напрями корпоративний бізнес, агрі-агро, малий та середній бізнес, фінансові ринки та лізинг Credit Agricole Bank Александр Чеснакофф.

«Ще краще, якщо є переробка, тваринництво. Це теж допомагає в плані стабільності. Не буває року, коли в тебе все чудово і не буває року, коли в тебе все зовсім погано з фінансами. Свою стійкість показали ті, хто, не зважаючи на ситуацію, готові помірно ризикувати і адаптувати свій робочий інструмент», — сказав він.

Чеснакофф зауважив, що з початку війни деякі сільськогосподарські підприємства стали ще й трейдерами, не всім це вдалося, але є багато і позитивних прикладів.

«Коли відкриваєш для себе новий бізнес, додаткове потенційне надходження коштів, додається ще одна «нога» для стійкості», — додав він.

За словами Чеснакоффа, поки що немає тренду на значне збільшення запитів у кредитуванні від аграріїв, оскільки посівні площі зменшуються.

«Разом із тим, затрати аграріїв збільшуються. На сьогоднішній день спостерігається невелике зростання кредитного портфеля», — зазначив експерт.

Станом на 26 квітня 5,8 тис. агрогосподарств отримали 37,9 млрд гривень банківських кредитів на розвиток.

Виконано за допомогоюDisqus