НБУ завершує розробку законопроєкту про страхування воєнних ризиків в Україні

Національний банк завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні та незабаром розпочне його обговорення з ринком й іншими стейкхолдерами. Про це повідомив директор Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ Сергій Савчук під час XIX Міжнародного форуму «Польсько-українські дні бізнесу».

Рада з фінансової стабільності в лютому 2024 року затвердила концепцію, розроблену за участю НБУ, Світового банку, Мінекономіки та Міністерства фінансів. Нова система має забезпечити потреби в захисті широкого кола об’єктів різних галузей економіки від прямих воєнних втрат.

Концепцією передбачена трирівнева модель — локальні страховики та інші установи, які виконуватимуть агентські функції, а також спеціально створена державна агенція зі страхування воєнних ризиків. Надалі до системи приєднаються міжнародні перестраховики.

Відповідальність розподілятиметься між цими рівнями з допомогою визначених лімітів у порядку черговості.

«За нашими очікуваннями, вже цього року закон може бути прийнято, і ми розпочнемо розбудову системи. Переваги, які отримають бізнес та населення, — це гарантії покриття прямих воєнних збитків і більша впевненість у завтрашньому дні. Держава зможе залучити нові інвестиції для розвитку економіки. Розраховуємо на конструктивний діалог з ринком», — сказав Савчук.

  • Мінвідновлення у 2024 році планує розробити законодавчі ініціативи щодо запровадження довгострокових пільг для бізнесу, який працює або працюватиме в найбільш постраждалих від війни регіонах протягом дії воєнного стану та до 25 років після його закінчення.
  • Наприкінці 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9015 про страхування інвестицій від воєнних ризиків. Він надає право Експортно-кредитному агентству України страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Такий поліс дозволить українським інвесторам та промисловцям розраховувати на компенсацію втрат у випадку «прильоту».
Виконано за допомогоюDisqus