В цьому сезоні треба постійно моніторити поля і застосовувати високоефективні фунгіциди для захисту соняшника — експерт

Хвороби насіння, стебла та листового апарату, а згодом — корзинок із року в рік стають причиною суттєвих втрат врожаю соняшника. Тому розпочинати фунгіцидний захист культури необхідно зі стадії обробки насіння і продовжувати його згідно системи захисту під час вегетації, зазначають фахівці Ukravit.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Стратегія фунгіцидного захисту соняшника заснована, в першу чергу, на комплексі заходів для попередження інфікування, а також локалізації перших проявів хвороб на культурі. Саме тому кожна обробка фунгіцидами — від протруювання і до обприскувань в період вегетації надзвичайно важлива. Повністю відмовитися від фоліарних обприскувань — автоматично дорівнює наразити культуру на небезпеку ураження комплексом хвороб, а себе — на потенційні збитки, пов’язані із втратою якісних та кількісних показників врожайності», — зазначає керівник департаменту агротехнологій компанії Ukravit Олександр Мигловець.

За його словами, в поточному сезоні необхідно на постійній основі проводити моніторинг полів і застосовувати відповідні високоефективні фунгіциди, особливо у фази 3-5 пар листків, утворення «зірочки» та цвітіння проти корзинкових гнилей.

Для надійного контролю поширених хвороб соняшника фахівець рекомендує обирати фунгіциди широкого спектра дії. У продуктовому портфелі компанії можна виділити продукти Капітал (азоксистробін, 150 г/л + ципроконазол, 60 г/л + епоксиконазол, 50 г/л) та Ріальт (піраклостробін, 300 г/л + боскалід, 200 г/л).

Капітал завдяки поєднанню трьох діючих речовин забезпечує контроль широкого спектра хвороб як оброблених рослин, так і нового приросту. Азоксистробін при потраплянні на листову поверхню рослин переміщується акропетально і трансламінарно й здатен контролювати збудників із 4-х класів — Аскоміцети, Базидіоміцети, Дейтероміцети та Ооміцети.

Крім того, фунгіцид покращує використання вологи, фотоасиміляцію, збалансовує азотний обмін та пригнічує утворення етилену, а також поліпшує фотосинтетичну активність, що позитивно відбивається на загальному розвитку культури. Оптимальним часом у більш посушливих регіонах буде перша обробка, у більш зволожених — друга.

Ріальт — це новітній  SDHI-вмісний фунгіцид, який забезпечує профілактику, лікування та тривалий контроль розширеного спектра хвороб. Піраклостробін у його складі — це локально-системна діюча речовина із трансламінарними властивостями, що забезпечує захисну та лікувальну дію.

Препарат також має виражений фізіологічний ефект, завдяки якому подовжується вегетація культури, що позитивно позначається на якісних показниках майбутньої врожайності. Найкращим періодом застосування фунгіциду є бутонізація-цвітіння.

Виконано за допомогоюDisqus