Через перебої з електропостачанням ціни на молочку можуть зрости на 5-6%

Через перебої з постачанням електроенергії та необхідністю використання генераторів великої потужності ціни на молочку можуть збільшитися на 5-6%. Про це повідомляють в Асоціації виробників молока.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Найбільше від перебоїв з електропостачанням страждають підприємства з прифронтових та уражених війною територій, де відключення світла тривають понад 6 годин на добу, і дуже часто генератори є постійним, а не резервним джерелом живлення», — розповіла гендиректорка Асоціації виробників молока Анна Лавренюк.

На молочнотоварних фермах найбільш енергоємними є процеси доїння та охолодження молока. Влітку ще один енергозатратний напрям — підтримка мікроклімату і охолодження в корівниках. Відтак для середніх молочнотоварних ферм на 400-500 корів зараз критично необхідні генератори потужністю від 100 кВт. 

«Якщо ми говоримо про ймовірне зростання цін на готову молочну продукцію для споживачів, то за наступні 3-4 місяці ціна може зрости на 5-6%. Але при цьому купівельна спроможність населення буде ставити планку, до якої можливо компенсувати додаткові затрати за рахунок зростання ціни», — зазначила Лавренюк.

В АВМ кажуть, що постійно отримують запити про допомогу у придбанні чи отриманні гуманітарних генераторів, особливо для підприємств у Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Херсонській, Одеській та Миколаївській областях. В асоціації закликають Уряд, міжнародних партнерів і фонди надавати гуманітарні дизель-генератори потужністю від 50кВт малим та середнім молочним фермам із уражених війною регіонів.

Читайте також: В Україні зросла якість молока класу «екстра», воно складає більше 40% переробки

  • В Україні зростає кількість молочнотоварних ферм у відносно безпечних регіонах, які, попри війну, модернізують наявні та будуть нові потужності. Це не менше 40 господарств.
Виконано за допомогоюDisqus