Промислове поголів’я свиней збільшилося у порівнянні з 2023 роком, експорт м’яса у червні зріс у 1,5 раза

Оцінювана чисельність промислового свинопоголів’я станом на 1 червня 2024 р. становила 3,44 млн гол. (+7,8% до оцінок на відповідну дату минулого року, близько 2/3 загального поголів’я свиней у країні), повідомили аналітики Асоціації «Свинарі України».

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Обсяги імпорту свинини (УКТ ЗЕД 0203) у червні склали 195 т, а середня митна вартість завезеного кілограма склала $2,27 (мінус $0,3/кг проти травневої).

Натомість експорт свинини у червні був у 1,5 раза більшим: протягом місяця за межі країни вивезли майже 296 т свинини сукупною вартістю близько $700 тис.

«Загалом 2024 р. став дуже нетиповим роком для зовнішньої торгівлі свининою, адже за розрив між обсягами надходження м’яса свиней з-за кордону та експортом української свинини не такий значний», — говорять аналітики.

Так, сукупний імпорт за січень-червень становить 1,63 тис. т, що у 3,5 раза менше за обсяги завезеного за першу половину 2023-го, а експорт за цей період лише на чверть менший — 1,2 тис. т — і вже перевищує торішні обсяги відвантажень на зовнішні ринки. За зниження цін на внутрішньому ринку, яке спостерігають у першій половині року, це цілком закономірно: нижча внутрішня ціна створює бар’єр входу для імпортної свинини і водночас сприяє покращенню конкурентних позицій продукції на зовнішніх ринках.

Читайте також:

Виконано за допомогоюDisqus