Фонд держмайна виставить на аукціон ділянки площею до 4 тис. га одним лотом — експерт

Наприкінці липня-початку серпня Фонд держмайна виставить на онлайн-аукціон землю державної форми власності загальною площею 104 200 га. Очікується, що лоти сягатимуть 4 тис. га. Про це йшлося під час конференції Agro Invest Day 2024.

«Ринок в очікуванні більше 100 тис га в суборенду. Чим вони цікаві? Хто працював з «Прозорро. Продажі» знає, що в Україні дуже великий різнобій з ділянками. Так звана, «шахматка» є дуже складною. Також існують обмеження Земельного Кодексу у 20 га щодо ділянок державної та комунальної власності, які можна виставляти на продаж чи здавати в оренду. В даному ж випадку колеги дуже гнучко трактують положення кодексу, тож на суборенду ці обмеження у 20 га не діють. На аукціон виставлятимуться ділянки конкретних ДП (державних підприємств), сконцентровані в одному місці. Їх площа сягає до майже 4 тис га-одна ділянка. Звичайно, є різні. Але абсолютна їх більшість перевищує 20 га», повідомив Олександр Лихотоп, керівник відділу проектів «Прозорро.Продажі».

Він додав, що вже попередньо спілкувався з аграріями, які працюють з великими лотами, і їм це цікаво.

«Вони сказали: «Ми 100 тис. заберем». А там на підході ще 700 тисяч найближчими роками», каже Олександр Лихотоп

Міф не відбувся. Ринок не «побіг». Про що говорили голова Фонду держмайна і топменеджери компаній НІБУЛОН, Feodal, Твоє коло, HarvEast на Grain Ukraine 2024
Читати також

Нагадаємо, нещодавно на конференції Grain Ukraine 2024 голова Фонду державного майна України Віталій Коваль презентував проєкт «Земельний банк». Згідно з ним, Фонд державного майна виставить на аукціони з оренди перший пул земельних ділянок загальною площею 104 200 га. Стартова вартість оренди становитиме 12% від нормативно-грошової оцінки землі. Договори оренди укладатимуться на 14 років для однорічних насаджень і на 25 років для багаторічних.

Віолетта Громова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus