В деяких господарствах Вінниччини через спеку товарна кукурудза піде на силос — фахівець

Якість товарної кукурудзи в деяких господарствах східної і південної Вінниччини в цьому сезоні може бути настільки низькою, що її продадуть як силос, розповів регіональний менеджер BASF у Вінницькій області Роман Сидоренко в рамках АгроЕкспедиції.

«Я бачу, що будуть деякі площі (кукурудзи, — прим. ред), які взагалі на силос перебʼють. Повторюється ситуація 2020 року. Десь можуть зібрати 2-3 т/га», — каже він.

За словами Сидоренка, у 2020 році господарства, які посіяли кукурудзу з густотою 55-60 тис./га, збирали 6-8 т/га, іноді навіть до 10 т/га.

Фахівець зазначає, що наразі сухий лист на кукурудзі спостерігається аж до качана. Найменше від спеки постраждали ранні посіви, які до стресових умов набрали кукурудзяну масу.

Найбільше постраждали посіви, де пізно забирали бур'ян, там рослини в стресі.

«Практично кукурудза не розвинулася і згоріла, можна на силос пускати. Ні качана, нічого немає», — розповів головний агроном МПП «Гарант» Ростислав Нечиталюк.

За його словами, від спеки постраждало 15% посівів кукурудзи. В господарстві очікують мінус по врожайності 3-5 т.

Партнери АгроЕкспедиції — агрохімічна компанія BASF та міжнародний банк Credit Agricole.

Читайте також: «Все горить». Опитуємо аграріїв, як спека вдарила по посівах кукурудзи, соняшнику та сої (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

  • Barva Invest через спеку знизили свій прогноз виробництва кукурудзи в Україні у сезоні 2024/25 на 21% у порівнянні з минулорічним до 24,4 млн т.
  • Керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко вважає, що врожай кукурудзи цьогоріч може скоротитися на 20-30%.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus