Аграріям з окупованих територій можуть заморозити виплати по кредитам

Учасники Всеукраїнського аграрного форуму
Учасники Всеукраїнського аграрного форуму
Джерело фото: «Всеукраїнська аграрна рада»

На Всеукраїнському аграрному форумі, який нещодавно проходив у Кропивницькому, учасники ВАР закликали владу заморозити виплати по кредитним боргам на час війни для аграріїв з окупованих та деокупованих територій.

Про йдеться у повідомленні ВАР.

«Ми просимо заморозити борги по кредитам на період воєнного стану. У парламенті є законопроєкт №11180-1 («Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо кредитування на період дії воєнного стану), який допоможе аграріям розпочати діяльність, посилити економіку держави та сплатити борги по кредитам. Прийміть його, зніміть зашморг з людей, бо ми вже маємо приклади суїцидів серед аграріїв через банківський тиск. Вони і так все втратили. Ви, як держава, маєте можливість зберегти життя та бізнес найкращих керівників галузі. Тим паче, лише за перше півріччя 2024 року українські банки заробили 79 млрд грн», наголосив Андрій Дикун, голова «Всеукраїнської аграрної ради».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

На цю проблему звернув увагу також Сергій Рибалко, учасник «Всеукраїнської аграрної ради» з Херсонщини, підприємство якого знаходиться в окупації.

«Ми з вами, ось таким складом як ви зараз приїхали на форум, вже збиралися півроку назад та розробляли заходи для окупованих і деокупованих територій, і ви їх не прийняли. Нічого не змінилося. Аграріїв з цих територій судять за борги, банки не виконують ваші рекомендації, а позиція НБУ — зневага аграріїв, які переїхали з окупованих територій і готові працювати. Чому не зробити пільгові кредити для цих людей? Що вам заважає? Мінфін різко виступив проти! Сподіваємося, що ви, як держава, зміните свою позицію на користь українських людей. Також сподіваємося на підтримку Нацбанком законопроєкту №11180-1», зауважив Сергій Рибалко.

У свою чергу виконуючий обов'язки Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький розповів, що зараз розробляються окремі програми для агропідприємців з прифронтових територій і тих, чиї підприємства залишилися на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, законопроект №11180-1, який передбачає заморожування виплати заборгованості по кредитам для аграріїв, що змушені були виїхали через окупацію, вже зареєстровано у Верховній Раді.

Нагадаємо, у податковому комітеті парламенту створили робочу групу, яка має розробити законопроєкт щодо зниження акцизів на пальне для сільгосптехніки.

Наталія Родак, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus