Більшість держземель, які виставляють на оренду, оброблялися за сірими схемами. Про ощадливе виробництво мови бути не може — експерт

Використання державних сільгоспземель, які Земельний банк здаватиме в оренду, сірими землекористувачами означає, що про ощадливе виробництво мови бути не може, розповів Володимир Нагорний, керівник відділу земельних і майнових відносин МХП.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«З одного боку, практично усі землі обробляються. І це добре. З іншого, більшість земель оброблялися за сірими схемами. І це дуже погано», — каже він.

Нагорний зауважив, що землі виснажувались з метою отримання максимальної вигоди у короткостроковому періоді.

«Це і соняшник по кілька років підряд, і дешеві засоби захисту рослин, і відсутність органічних (та й мінеральних) добрив і безліч інших негативних факторів, післядію яких буде споживати переможець торгів», — додав він.

Проєкт Земельний банк відкриває для аграріїв можливість отримати доступ до сотень тисяч гектарів державних земель на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони на електронному майданчику «Прозорро.Продажі». Стартова вартість оренди становитиме 12% від нормативно-грошової оцінки землі, а договори оренди укладатимуться на 14 років для однорічних насаджень і на 25 років для багаторічних.

Читайте також: Перші 1075 гектарів державних сільськогосподарських земель вже виставлені на торги

  • У 2023 році Кабінет Міністрів передав до сфери управління Фонду державного майна 25 державних підприємств, якими раніше управляла Національна академія аграрних наук.
  • У серпні Фонд державного майна завершив корпоратизацію «Фонду аграрних інвестицій». На його основі створили «Державний земельний банк».

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus