Переробники не мають достатніх запасів зерна, на деяких заводах пшениці менше, ніж на місяць — Рибчинський

Переробні заводи відчувають дефіцит продовольчої пшениці. На багатьох підприємствах пшениці менше, ніж на місяць, розповів кореспонденту Latifundist.com директор Спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський в кулуарах форуму «Зерно і переробка — 2024».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«У нас є постанова Кабміну, яка вийшла під час війни про те, що ми повинні мати 2-місячний запас борошна на своїх складах. У нас зерна на багатьох підприємствах менше, ніж на місяць. Сьогодні підприємства «ганяються» за автомобільними партіями пшениці. Підприємства, які переробляють сотню тонн на добу, ганяються за обсягом в 20-30 т», — сказав він.

За його словами, Спілка «Борошномели України» не підписала додаток до меморандуму, який затверджує граничний обсяг експорту пшениці на рівні 16,2 млн т.

«Ми запропонували в цих 16,2 млн т відзначити, що 30% це продовольча пшениця, інші 70% — це фуражна пшениця. На загальній нараді нас не підтримали ні сільгоспвиробники, ні експортери. І було вирішено, що вони підписують цей додаток до меморандуму. Немає жодного підпису ні Спілки «Борошномели України», ні «Укрхлібпрому», ні «Всеукраїнської асоціації пекарів» (ВАП), тому що ми вважаємо, що це дискримінація по відношенню до внутрішнього переробника», — зазначив Рибчинський.

  • У травні стало відомо, що Мінагро пропонує виробникам та переробникам пшениці розглянути потенційне повернення до практики підписання спільного меморандуму між Мінагрополітики і учасниками ринку щодо обсягів експорту пшениці для забезпечення внутрішнього ринку. 
  • 19 липня міністерство та учасники зернового ринку підписали Меморандум про взаєморозуміння на 2024/25 МР.
  • 3 вересня сторони затвердили граничний обсяг експорту пшениці і суміші пшениці та жита (меслин) згідно з кодом УКТ ЗЕД 1001 у 2024/2025 МР на рівні 16,2 млн т. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus