В Ukravit назвали шляхи адаптації українського законодавства до європейських вимог у сфері ЗЗР

Європейські партнери прагнуть адаптації українського законодавства до своїх норм та вимог, зокрема в царині використання засобів захисту рослин. Однак не враховують те, що в ЄС виробничі ресурси, зокрема ЗЗР, дуже дорогі й аграрний сектор виживає винятково коштом державних дотацій. Тож, погоджуючись на прийняття європейського законодавства, варто пам’ятати, що українське агро не отримує дотацій від держави, заявив засновник Ukravit Віталій Ільченко.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Один зі шляхів розвʼязання цієї проблеми — введення нормативів на залишки пестицидів у кінцевій продукції. Це дозволить аграріям використовувати звичні технології, проте адаптуючи їх і роблячи акцент на якість і безпечність врожаю. Один із прикладів — використання хлорпірифосу: у разі адаптування технологій ця діюча речовина в кінцевому продукті відсутня. Такий підхід — можливість працювати без дотацій і отримувати прибуток», — зазначив Ільченко.

За його словами, також дієвим може бути комбінований варіант розвʼязання питання: продукція, призначена для європейських ринків, може оброблятися винятково дозволеними в ЄС діючими речовинами, а та, що йде на інші ринки, — просто відповідати визначеним нормативам, як було зазначено вище.

Читайте також: Уряд змінив порядок отримання посвідчення на право роботи з пестицидами

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus