Врожай овочів на Миколаївщині цьогоріч на третину менший через спеку — Кормишкін

Миколаївські аграрії через спеку отримали врожай овочів на третину менше прогнозованого. Про це в коментарі Укрінформ розповів власник «‎Південної аграрно-експортної компанії» (ПАЕК)  Юрій Кормишкін.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Цьогоріч овочівники недоотримали врожай через аномальну спеку та посуху. Особливо такі різкі зміни клімату ударили по півдню України. У середньому зниження врожайності склало більше 30%, а по окремих культурах цей показник сягнув 45-50%», — сказав він.

За його словами, зачепила посуха не тільки ранній врожай, але й завдала удару по літніх посівах. Наприклад, по середньопізній капусті підприємство втратило чверть врожаю — 5 з 20 гектарів. Висаджена в липні розсада через спеку не змогла прийнятись та в повній мірі приживитись для подальшого розвитку.

Кормишкін стверджує, що ціна на овочі, зокрема, так званого «борщового набору» буде досить високою і сподіватись на зниження не варто.

«Насамперед, на вартості відобразиться зростання накладних витрат. Овочі літнього посіву здебільшого закладаються в овочесховища, холодильники, що тягне за собою додаткові витрати на оренду складів для тих виробників, які не мають власних потужностей для зберігання продукції. На зростання ціни вплине і збільшення вартості електроенергії, яка наразі в середньому складає 8-10 грн за кВт-годину з ПДВ», — зазначив Кормишкін. 

Читайте також: Україна почала імпортувати картоплю з Литви та Польщі

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus