Близько 60% європейських земель перебувають у нездоровому стані, їм загрожує низка процесів деградації — POLITICO

Близько 60% європейських земель перебувають у нездоровому стані, їм загрожує низка процесів деградації, включаючи ерозію, ущільнення, засолення, забруднення та втрату біорізноманіття, пише POLITICO.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Очевидно, це безпосередньо впливає на продуктивність сільського господарства, а також, як наслідок, на продовольчу систему та продовольчу безпеку. Водна ерозія є одним із найгірших процесів деградації [для якого] ми маємо дуже високі показники», — сказав на правах анонімності експерт Європейської комісії, який працює над стратегією ґрунтів.

Згідно з новим звітом, опублікованим рухом Save Soil, деградація ґрунтів у всьому світі коштує понад 5,5 трильйонів євро на рік — це понад 8% світового валового внутрішнього продукту (ВВП), хоча відновлення може принести від 6 до 27 євро на кожен вкладений євро. У межах ЄС кінцеві річні витрати сягають десятків мільярдів євро.

У березні Європейське агентство з навколишнього середовища визначило стан ґрунтів як такий, що має значні ризики із «критичною» терміновістю. Агентство прогнозує високу ймовірність посилення ерозії та посушливості в найближчі 15 років, а також ймовірність руйнування ґрунту, що спричинить значний вплив на виробництво їжі, водопостачання та біорізноманіття до 2100 року.

Читайте також: В Ukravit назвали шляхи адаптації українського законодавства до європейських вимог у сфері ЗЗР

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus