Ціни на картоплю в Україні наразі майже втричі вищі за минулорічні

Ажіотаж на ринку картоплі в Україні не вщухає, навіть попри тривале збирання цієї продукції в місцевих господарствах, повідомляють аналітики EastFruit.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За словами самих виробників, основним фактором, що провокує зростання цін у сегменті картоплі, стало зниження врожайності цієї культури через несприятливу літню погоду. При цьому фермери зазначають, що через посуху, яка спостерігалася в основних регіонах виробництва картоплі, дуже високий відсоток некондиційної продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню, пише видання.

За даними EastFruit, сьогодні українські фермери пропонують до продажу картоплю по 17-25 грн/кг ($0,41-0,61/кг), причому тільки за останній тиждень ціна на цю продукцію в Україні зросла в середньому на 19%.

«Причиною зростання цін у цьому сегменті, як і раніше, залишається підвищений попит з боку оптових компаній, які продовжують закуповувати цю продукцію для закладання на зберігання. При цьому в деяких регіонах через рясні дощі збирання врожаю картоплі дещо ускладнене, що додатково надає підтримку зростанню цін на дану продукцію», — йдеться у повідомленні.

Наразі ціна на картоплю в Україні в середньому вже у 2,8 раза вища, ніж в аналогічний період минулого року. Великі гравці ринку не поспішають із продажами основних обсягів картоплі, оскільки розраховують на більш високі ціни в цьому сегменті ще в першій половині поточного сезону, додали в EastFruit.

Читайте також: «Продаватимуть картоплю, яка погано лежить». Розбираємось, чому Україна почала імпортувати картоплю і куди летять ціни

  • У вересні 2024 року Україна розпочала імпорт картоплі з Польщі та Литви.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus