Бізнес скаржиться на складнощі під час бронювання працівників

Рішення щодо повторного підтвердження статусу критично важливого підприємства «зависає» у відповідних органах, повідомляє Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Останніми тижнями в Європейській Бізнес Асоціації почастішали звернення від бізнесу, який не може перепідтвердити свій статус критичності, щоб продовжити дію бронювання співробітників. Зважаючи на динаміку запитів бізнесу щодо цього питання, проблема набирає системного характеру», — йдеться у повідомленні.

Станом на середину 2024 року співробітники у лавах ЗСУ є у 86% опитаних членських компаній Асоціації. У половини, а саме у 52% компаній кількість мобілізованих сягає до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних. У 28% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 6% — 20-40%.  

У близько половини компаній, а саме 46% серед мобілізованих або добровольців є критичні для роботи підприємства спеціалісти. Зокрема, це керівники, інженери, ІТ фахівці, водії, електрики, механіки, оператори виробничих ліній, зазначили в EBA.

«За умов, коли економічне бронювання ще не прийняте, а бронювання за статусом критичності поставлене на паузу, компанії фактично позбавлені можливості кадрового планування. Асоціація наголошує, що бізнес потребує стабільного, передбачуваного, прозорого та водночас оперативного механізму бронювання критичних співробітників», — додали в асоціації.

Читайте також: Уряд проведе аудит критичних підприємств. Що це означає для бізнесу?

  • Уряд до 15 листопада 2024 року призупинив дію деяких положень щодо визначення критично важливих підприємств. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus