Cygnet Agrocompany: Одна із переваг зберігання зерна та силосу в полімерних рукавах — від­сутність за­моро­жених кош­тів

Зернові рукави

Готуй сани влітку. Посівна тільки почалася, але про зберігання майбутнього врожаю потрібно думати вже зараз. Альтернативою складському та елеваторному зберіганню є пакування у зернові рукави. Причому у них можна зберігати як зерно, так і практично усі види кормів на силос для тваринництва. Досвідом зберігання силосу та кукурудзи з нами поділилася компанія Cygnet, яка працює з рукавами з 2012 року. З якою вологістю закладати зерно, щоб воно не втратило якісні характеристики і чому олійні культури більше травмуються при такому зберіганні? Що ефективніше: рукав чи силосна яма? У яку суму обійдеться зберігання в полімерних рукавах?

Почнемо із зерна.

Як на елеваторі встигнути за валом нового врожаю?

Все просто. Те зерно, яке не можна завантажити у силоси через їх переповненість, пакувати у полімерні рукави. А потім, в залежності від інтенсивності відвантаження зерна з елеватора, звільняти рукави і пересипати зерно у силос.

«Зерно із рукавів ми починаємо вибирати, як тільки з’являється вільне місце в силосах. Можемо, наприклад, закласти рукава в середині листопада, а вже в кінці листопада вибирати. Чому так швидко? Бо у нас маршрутний елеватор на 60 тис. т (під кукурудзою 40 тис. т в чотирьох десятитисячниках). За 48 годин ми вантажимо 50 вагонів. Один маршрут — це 3,5 тис. т кукурудзи. За місяць ми вантажимо 7 маршрутів, а отже звільняється 2,5 силоси», — коментує начальник елеватора «Сігнет-Центр» у с. Андрушки Сергій Гуцулюк.

Навіщо всі ці маніпуляції із зерном? Краще, коли силос завжди заповнений, в такому разі зерно, коли падає з висоти при завантаженні у зерновоз, менше травмується.

Елеватор «Сігнет-Центр» у с. Андрушки

Як підготувати територію і зерно до закладання?

У зернові рукави компанія закладає кукурудзу, оскільки це основна культура, яка надходить на елеватор. За словами Сергія Гуцулюка, в рукавах можна зберігати всі зернові, але олійні — соняшник та сою — потрібно досить обережно закладати, щоб знизити ризики битого зерна.

Плануєте вирощувати кукурудзу? Розповідаємо про ринки збуту, вимоги до якості та експортних документів
Читати також

В Cygnet в рукави закладають від 30 тис. т до 180 тис. т кукурудзи. Зокрема, найбільший об’єм на елеваторі у с. Андрушки закладали у 2021 році — 108 тис. т у 501 рукав. А найменший об’єм у минулому році, бо був неврожай — 23 тис. т у 108 рукавів.

У якості майданчика для закладання рукавів вибирають найближче від елеватора поле після свіжозібраного врожаю (мінімальне плече 5-7 км). Ділянку дискують (забирають стерню) та вирівнюють, щоб не було борозен. Щодо стерні, то її обов’язково потрібно прибрати з поля, бо вона є пожежонебезпечною.

Рукави закладають на відстані один від одного близько 1,5 м. Найкраще рукав розмістити вздовж нахилу — це забезпечить природний «дренаж». Тоді під час дощу чи танення снігу він не буде лежати у воді.

Зберігання зерна в рукавах у «Сігнет-Центр»

Зерно при закладанні має бути сухе і чисте: вологість — 14,5%, а смітна домішка — 2,0%.

«Зерно кукурудзи сушимо і відправляємо в силос на 24 години, щоб воно вистигло. Потім вантажимо на перевантажувачі і веземо на поле для закладки у полімерні рукави. Якщо дотримуватися цього правила, то зерно нормально зберігається і не псується. Але чим вища вологість зерна і температура зовнішнього середовища при закладці у рукав — тим буде коротший термін зберігання зерна», — говорить Сергій Гуцулюк.

Як боротися із розгерметизацією рукавів?

Мінусом такого зберігання Сергій Гуцулюк називає вразливість плівки до механічних пошкоджень. Хоча плівка і міцна (товщина від 200 до 250 мкм), але все ж не метал — є ризик розгерметизації через гризунів та птахів. Але, як зізнається Сергій, на елеваторі «Сігнет-Центр» з такою проблемою ще не зіштовхувалися, бо довго не тримають зерно в рукавах.

 «Як показує практика, на полях немає такої кількості гризунів, які б могли сильно пошкодити рукави. Та й пошкодити рукав миша може тільки в місцях завантаження, де він недостатньо щільно завантажений і має складки. Це місце можна обробити родентицидами. А взагалі ми консультувалися з цього питання у спеціалістів, то при тривалому зберіганні вони рекомендують ставити між рукавами (по всій площі) мишоловки. Тоді гризуни будуть бігти на приманку», — зауважує Сергій Гуцулюк.

Зернові рукави

Чому зерно може травмуватися?

Для якісного зберігання зерна у рукавах потрібна спеціальна техніка, а саме машини для зернопакування та розпакування. Cygnet для двох своїх елеваторів придбав три комплекти таких машин в компанії «Завод Кобзаренка». На елеваторі в Андрушках обходяться одним комплектом. Та коли потрібно швидко вивантажити зерно із рукавів в зерновози, у нагоді стає другий комплект.

Принцип роботи пакувальних машин простий: зерно засипають у завантажувальний бункер, звідки шнековим конвеєром воно транспортується в тунель і ущільнюється. Машина для розпакування теж має шнековий механізм. І саме через таку специфіку машин є один нюанс.

«У порівнянні зі зберіганням зерна в силосах, у рукавах збільшуються механічні втрати та трохи більше травмується зерно, але це суттєво на якість не впливає. Це відбувається через шнековий механізм у машинах. Кукурудза досить крихка культура, а особливо, коли вона пересушена, то під час вивантаження починає битися і колотися. По сої теж — може лопнути оболонка і через це збільшується олійна домішка. А от пшениця та ячмінь просто ідеально підходять для такого зберігання»,— розповідає Сергій Гуцулюк.

Хоча, як говорить Сергій Гуцулюк, це не є якоюсь великою проблемою для господарств. Бите зерно можна використовувати на корм для тваринництва. Саме так і роблять у Cygnet.

Пакування зерна у зернові рукави

Тепер про зберігання силосу в рукавах.

Закладання силосу: технологія і базисні показники

Зберігати в рукавах можна практично усі види кормів: силос, сінаж, корнаж, жом, пивну дробину, спиртову барду та ін. За словами генерального директора «Сігнет-Мілк» Сергія Степаниденка, основною перевагою зберігання в рукавах є краща якість силосування закладеної маси та кормів.

«Упродовж 10 років закладаємо два види кормів — силос кукурудзяний на 10 тис. т. і сінаж люцерновий на 2,5 тис. т. Закладку в рукави починаєм у травні, коли відбувається перший укіс люцерни. Другий укіс у червні і третій у липні. А в кінці серпня-на початку вересня закладаємо силос», — говорить Сергій Степаниденко.

Технологія заготівлі кормів у «Сігнет-Мілк» виглядає так. Попередньо подрібнена кормова маса підвозиться до силосного преса. Далі маса подається на кормовий стіл преса або безпосередньо з самоскида, або ж за допомогою фронтального навантажувача. Конвеєр кормового столу подає масу до ротора, який просуває її в рукав. При цьому маса ущільнюється (тиск 400-500 бар), а доступ повітря до неї перекривається.

Завантаження силосу у зернові рукави

Сергій Степаниденко радить при закладанні силосу і сінажу в полімерні рукави звертати увагу на вологість і подрібненість маси.

«Вологість ми визначаємо за допомогою мікрохвильовки, а подрібненість лінійкою. Вологість сінажу, який ми закладаємо — 55-60% , подрібненість — до 3 см. Силос закладаємо із  вологістю 62-68%, а подрібненість до — 1,5 см», — розповідає Сергій Степаниденко.

Якість. Що ефективніше: силосна яма, чи рукав?

На думку Сергія Степаниденка, ефективніше рукав, адже він забезпечує:

  • моментальне закриття утрамбованої маси (погодні умови практично не впливають: дощ пішов, рукав закрили, а з ямою складніше);
  • мінімізацію небажаних реакцій у процесі консервування, а також втрат поживних речовин при зберіганні (швидке перекриття доступу повітря не дає розвиватись гнилісним бактеріям, також значно швидше відбувається процес консервування маси);
  • відсутність занесення золи в корм колесами техніки (в яму золу можуть занести колеса тракторів, які трамбують силос. В рукавах це виключено, адже маса відразу поступає на конвеєр силосного пресу);
  • мінімізацію втрат поживних речовин при згодовуванні (в рукаві, коли ми вибираємо силос чи сінаж, відкритою є невелика площа, з якої менше вивітрюються поживні речовини — 2 м в гору і 3 м в ширину і ця площа прикривається. В силосній ямі це практично неможливо зробити, хіба що купляти додатково ківш для виїмки сінажу і силосу).

А ще зберігання силосу у рукаві — це відсутність «заморожених коштів».

«У разі припинення діяльності ферми через економічну ситуацію або військові дії, гроші, вкладені в силосні ями, заморожуються. З рукавами ж інша ситуація: не купував і все, а якщо купив, то перепродав, що є досить актуально в сьогоднішніх умовах», — говорить Сергій Степаниденко.

Зберігання силосу у зернових рукавах на підприємстві «Сігнет-Мілк»

З яким постачальником рукавів працюють?

Вперше в Cygnet почав користуватись рукавами у 2012 році. Тоді на ринку переважно продавались рукави вироблені в Аргентині, Бразилії, Німеччині, Чехії. За словами старшого менеджера із постачання Cygnet Ігоря Батюка, потреба у рукавах виникла після будівництва першої черги елеватора у с. Андрушки на 20 тис. т.

Починаючи з 2014 року почали купувати рукави, виготовлені в Україні на підприємстві «Планета Пластик». Відвідали виробництво у м. Ірпінь, де Ігорю Батюку і головному інженеру Cygnet показали процес виробництва рукавів — від сировини до пакування готової продукції. І замовили першу партію на 400 шт. довжиною 60 м.

Ігор Батюк

старший менеджер із постачання Cygnet Agrocompany

«Всі попередні роки по тендерах найкращі пропозиції на рукави для зберігання зерна надавала компанія «Планета Пластик». Та й зараз вони пропонують найнижчу ціну на ринку України. На якість нарікань у нас не було, поставки відбувались у визначені договором терміни».

До вторгнення «Планета Пластик» покривала близько 60% ринку полімерних рукавів в Україні. Керівник підприємства Костянтин Ващенко говорить, що дійсно, перед початком співпраці агрохолдинги досить серйозно їх перевіряли.

Костянтин Ващенко

директор підприємства «Планета Пластик»

«Вони вивчали, як ми працюємо, на яких лініях виготовляємо та з якої сировини, як контролюємо готову продукцію та на яких етапах перевіряємо, як дбаємо про гарантії. Переконавшись на 100%, що нам можна довіряти — починали співпрацю на постійній основі».

Виробничий цех «Планета Пластик»

 

Передзамовлення на рукави і куди дівати використану плівку

У березні 2022 році потужності «Планета-Пластик» на 95% були пошкоджені через російське вторгнення. Але вже у квітні технічні фахівці провели оцінку пошкоджень і почали оперативно відбудувати лінії для виготовлення рукавів.

Костянтин Ващенко

директор підприємства «Планета Пластик»

«Уявіть: квітень, у нас повністю пошкоджене виробництво, знищені всі склади та запаси, а ми підписуємо контракти на постачання  рукавів для зберігання зерна на липень. І що, ви думаєте, відбулося? Ми виконали всі замовлення день в день, не підвівши жодного аграрія».

За словами Костянтина Ващенка, загальний об’єм врожаю, що зберігався у 2022 році в рукавах «Планета Пластик» становив 5 млн т, що майже вдвічі більше попереднього року. Зараз на заводі в Місті-Герої Ірпінь працює 150 фахівців на 7 виробничих лініях, з яких на трьох виробляються саме зернові рукава. До прикладу, на сьогодні вартість зберігання кукурудзи в зернових рукавах його компанії становить $2,25/т.

Але Костянтин Ващенко рекомендує аграріям вже зараз робити передзамовлення на рукави. За його словами, передзамовлення дає аграрію певні економічні вигоди, а підприємству — плановість та рівномірність завантаження виробництва. Хоча і зазначає, що завод вже підготовлює великі запаси зернових рукавів на складах, для забезпечення продукцією всіх аграріїв України.

Костянтин Ващенко

директор підприємства «Планета Пластик»

«Я зараз не можу назвати точну цифру, скільки саме рукавів зробимо за цей рік, але з впевненістю кажу, що ми можемо покрити ринок України на 200%».

В  2023 році Cygnet продовжить працювати із цим виробником. А куди ж компанія утилізує використані рукави? Продає «Планета Пластик». А та вже робить з них вторинну сировину для виготовлення технічних труб.

 Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus