Зберігання кормів у зернових рукавах: Досвід найбільшого в Європі кормового центру для ВРХ

Зернові рукави
Джерело фото: «Планета Пластик»

У тваринництві важливим є питання якісної кормозаготівлі. Саме для цього свого часу на «Агрофірмі «ім. Довженка», яка входить у структуру агропромхолдингу «Астарта-Київ», був створений кормовий центр. Сьогодні він є одним із найбільших у Європі: на території у понад 10 га є 12 ангарів з інгредієнтами для сумішей та 16 силосних траншей. За добу тут виготовляють близько 350 т корму, який потім відправляється на 13 ферм у Шишацькому, Гадяцькому, Зіньківському і Диканському районах Полтавської області.

Вже приблизно шість років концентровані корми — буряковий жом, пивну дробину, корнаж та кукурудзяну пасту — закладають у зернові рукави. Ми попросили поділитися нюансами такого зберігання.

Кормовий центр

Заготівля корму: коли починають і куди кладуть?

Загалом на «Агрофірмі «ім. Довженка» налічується більше 13 тис. поголів’я, в тому числі корів основного стада — 6,5 тис.

Европейский день фермы Астарта-Киев: Новый этап в молочном бизнесе Украины
Читати також

В минулому році надої складали 9,5 т молока на одну корову. Молоко тут виробляють тільки екстра-класу, яке потім продають на «Яготинський маслозавод», «Рошен», «Данон Україна» і «Люстдорф». Заготівля корму на підприємстві триває з початку травня і до кінця осені.

На фермах вирощують ВРХ породи Голштинська. Фото: Facebook-cторінка «Агрофірми «ім. Довженка»

Грубі корми зберігають у сінниках, а соковиті — у силосних траншеях, в які того року заклали близько 68 тис. т силосу. Концентровані корми кладуть у зернові рукави.

Роман Матіїв

керівник служби тваринництва «Агрофірми «ім. Довженка»

«У зернові рукави ми закладаємо біля 12 тис. т бурякового жому, ще 2,5 тис. т пивної дробини, 1,9 тис. т корнажу та 1,8 тис. т кукурудзяної пасти. Зберігати в рукаві такий корм можна цілий рік і його якість за цей час не зміниться».

Як відбувається закладання кормів у рукави?

Для початку потрібно вибрати місце для закладання рукавів. В «Агрофірмі «ім. Довженка» спеціально для закладання рукавів відвели заасфальтовані майданчики. Хоча, як пояснює Роман Матіїв, для цього підійде будь-яка рівна територія без ріжучих та колючих предметів, а також без виїмок та нахилів (інакше будуть проблеми зі скупченням води під час дощів або танення снігу). А от жом потрібно зберігати у рукавах тільки на асфальтованому чи бетонному майданчику.

Далі на майданчик завозять рукав і заїжджає спеціальна завантажувальна машина, обладнана датчиком, який контролює внесення консерванту. Консервант — це спеціальна добавка на основі органічних кислот або живих бактерій, яку додають до корму для кращого зберігання у рукавах.


Роман Матіїв

керівник служби тваринництва «Агрофірми «ім. Довженка»

«Ми використовуємо рукави діаметром 3,00-3,05 м. В один такий рукав поміщається 180-190 т пивної дробини, десь 230-240 т кукурудзяної пасти або корнажу та 210-220 т жому. Головне при закладці у рукав — слідкувати за розтягуванням мішка. До кожного мішка в комплекті йде лінійка, та завжди присутній керівник центру, який слідкує, чи правильно регулюється подача сировини і консерванту. Якщо рукав буде сильно натягнутий, то велика ймовірність, що він лопне. Недозавантажений рукав — економічно невигідна інвестиція».

 Зерновий рукав. Фото: Facebook-cторінка «Агрофірми «ім. Довженка»

Cygnet Agrocompany: Одна із переваг зберігання зерна та силосу в полімерних рукавах — від­сутність за­моро­жених кош­тів
Читати також

Для захисту від механічних пошкоджень, заподіяних тваринами чи птахами, рукава можна накрити захисною сіткою. Чи дошкуляють потім гризуни? «Ні», каже Роман Матіїв. Найбільше дошкуляють птахи. Тому доводиться ставити на майданчику відлякуючі опудала. А ось біля мішків з жомом розкидають отруту від мишей.

Для виймання корму з рукавів не потрібна спеціальна техніка на відміну від виймання зерна, коли потрібно купити або орендувати розпакувальну машину. Для виїмки підходять телескопічні навантажувачі та фрези. За день з рукава діаметром 3 м потрібно виймати не менше 1,5-2 м упакованої маси, щоб мінімізувати всередині небажані патологічні реакції. Після виймання лишню плівку рукава відрізають і знову герметизують. Тобто немає потреби виймати весь корм. 

Використані зернові рукави здають підприємствам, які займаються їх утилізацією.

Чому кладуть саме у зернові рукави?

Пивну дробину завозять у кормовий центр із пивних заводів (по суті, це відпрацьований ячмінь). Строк зберігання такого корму — два-три дні. А у рукавах, після додавання консерванту, його можна зберігати рік, а то і більше. Крім того на пивзаводах є своя сезонність у роботі, коли пива виробляється менше, то кормовий центр навіть у такий період забезпечений якісною пивною дробиною.

Наступними закладають у рукави кукурудзяну пасту і корнаж. Така заготівля теж економічно вигідна підприємству. Оскільки сушити зерно кукурудзи на сушарках, які працюють на природному газі, сьогодні дорого, то його відразу з поля везуть на дробарки. Дроблять і закладають у зернові рукави.


Роман Матіїв

керівник служби тваринництва «Агрофірми «ім. Довженка»

 «Коли зерно проходить через сушарку, воно висихає і всі поживні речовини, які в ньому є, стають важкодоступними. А у вигляді пасти чи корнажу в ньому зберігається максимальна кількість поживних речовин і воно набагато краще перетравлюються тваринами».

 Заготівля кукурудзяної пасти. Фото: Facebook-cторінка «Агрофірми «ім. Довженка»

Роман Матіїв звертає увагу, що при заготівлі у рукави вміст сухої речовини у пасті чи корнажу повинен бути не менше 24%. Рекомендована ступінь подрібнення зерна — 20-25 мм, за силосування в пізніших фазах стиглості ступінь подрібнення — в межах 8-20 мм.

При закладці жому вміст сухої речовини повинен бути не менше 22%. Вологіший жом гірше силосується та гірше зберігається. Жом підприємство бере на цукрових заводах. В минулому році заклали з ним 56 рукавів. До речі, жом тут кладуть без консерванту і коли через рік розпаковують рукав, то його якість не змінюється.


Роман Матіїв

керівник служби тваринництва «Агрофірми «ім. Довженка»

«У нашому кормовому центрі часто бувають гості, то я їм кажу: «Ось, подивіться на якість зберігання корму в рукавах». Просто ніхто ще не рахував економіку. А якщо взяти ці корми та відправити у лабораторію, дослідити на склад поживних в них речовин, то я більш ніж впевнений, що цифри будуть відрізнятися від цифр тих кормів, які зберігалися у старих силосних ямах. А якщо ще й перекласти це на здоров’я тварин?».

 

Інші переваги зберігання у рукавах

Крім того, що технологія зберігання у рукавах дозволяє навіть через рік отримати якісний корм, вона має й інші переваги.

  • Потрібна менша кількість залученої техніки та людей.
  • Вибрати місце зберігання можна в залежності від виробничих потреб. Та й організація майданчика не потребує великих трудовитрат.
  • Можна запакувати стільки кормів, скільки потрібно господарству, а не скільки дозволяють сховища.
  • Зведені до мінімуму небажані патологічні реакцій в процесі ферментації та зберігання.
  • Мінімільні втрати при зберіганні. Наприклад, втрати силосу у рукавах становлять максимум 5%, тоді як у силосних ямах 20-30%.
  • Відсутність занесення бруду колесами техніки.

А ще це недороге доповнення до наявних потужностей зберігання. «Агрофірма «ім. Довженка» зернові рукави TM Harwell закуповує в українського виробника «Планета Пластик». В цьому році теж отримали своє замовлення і вже розпочали закладання кормів.


Роман Матіїв

керівник служби тваринництва «Агрофірми «ім. Довженка»

«Компанія українська, пропонує найнижчу ціну на ринку, тому з нею і працюємо. Та й на якість у нас нарікань немає. В минулому році через повномасштабне вторгнення у «Планета Пластик» дуже сильно постраждало виробництво, тому нам довелося частину рукавів закупити у інших виробників. А вже цього року «Планета Пластик» повністю закрила наші потреби в рукавах».

Полімерні рукави. Фото з відкритих джерел

Силосування у траншеї

Закуповує підприємство у «Планета Пластик» і спеціальну плівку для закривання силосних ям. Знову ж таки, зіграв фактор ціна-якість. За словами Романа Матіїва, у кормовому центрі налічується 16 силосних ям, кожна з яких має довжину 70 м, ширину 25 м і висоту — 4 м. В минулому році заклали близько 68 тис. т силосу. В цьому році тенденції до зниження об’ємів силосу немає, адже підприємство розширюється і пробує відгодовувати бичків на м’ясо.

Зараз триває закладання люцерни у силосні споруди. Процес цей виглядає так. На бокові стіни силосної траншеї кладуть або чорну, або прозору плівку товщиною 150 мк. Закладають сінаж і зверху накривають його ще двома плівками — ультратонкою товщиною 40 мкм, та чорно-білою плівкою 120 мкм. По бокам, у якості фіксаторів, розкладають мішки завдовжки до метра з піском або щебнем. Зверху плівку притискають додатково б/у шинами. Одну таку яму закривають за 3-4 дні. В такому вигляді корм зберігається упродовж року.

 Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus