Плануєте вирощувати кукурудзу? Розповідаємо про ринки збуту, вимоги до якості та експортних документів

Кукурудза
Джерело фото: Latifundist.com

Більшість українських аграріїв будуть зменшувати посіви під кукурудзою і йти у олійні. Але є серед них і такі (в тому числі і агрохолдинги), хто планує збільшити площі під цією культурою. Куди збути вирощену продукцію і як за рік змінилася географія експорту? Які нюанси є щодо оформлення пакету експортних документів? Як змінилися вимоги щодо якості зерна? Про це говорили під час онлайн-заходу «Кукурудза 2023: ринкові тренди, експортні можливості», організованого «Лімагрейн Україна» та Spike Brokers. Публікуємо актуальні тези з виступу головного брокера Spike Brokers Вікторії Жилки.

Отож, про що потрібно знати аграріям, які вирішили вирощувати на експорт кукурудзу в цьому сезоні…

Карта українського експорту кукурудзи переписалася

У 2022 році змінилися Топ-10 країн, куди Україна експортує кукурудзу. Якщо раніше, наприклад, ми майже не експортували кукурудзу в Румунію, то в минулому році експорт побив позначку у 3,5 млн т. Румунія разом із Китаєм (4,4 млн т) та Іспанією (2,8 млн т) увійшла в трійку найбільших імпортерів української кукурудзи у 2022 році.

На карті експорту також з’явилися Німеччина, Словаччина, Хорватія, Мальта, Словенія.

Посівні площі кукурудзи в Європі зменшуються

За минулий рік ми відкрили для себе нових імпортерів в ЄС. Але Європа теж вирощує кукурудзу. Ми бачимо, що у сезоні 2023 Західна Європа буде зменшувати площі під кукурудзою і натомість збільшувати під соняшником, зокрема, Франція. А от по деяких країнах Східної Європи побачимо збільшення посівів під цією культурою.

Як сушарку для кукурудзи окупити за один сезон? Досвід Андрія Капріци
Читати також

Не забувайте і про рекордні перехідні залишки в Європі. Причина: локальні виробники в очікуванні більших цін притримували продаж кукурудзи, у той час як Україна почала наповнювати ринок більш дешевим товаром.

В Україні теж залишилася не вивезена кукурудза урожаю 2021/2022. Плюс скоротилося внутрішнє споживання. До цього додайте новий врожай. Експерти його оцінюють на рівні 14-16 млн т. У той час як Мінагрополітики дає більш оптимістичні прогнози — 21,7 млн т.

Потрібно шукати нові ринки збуту

Тому в сезоні 2023/2024 українським виробникам кукурудзи доведеться шукати нові ринки збуту. Нам, що називається, доведеться виборювати свою присутність на цих ринках.

Бо потрібно розуміти, що ми і надалі,допоки робота портів обмежена, будемо зіштовхуватися із супротивом європейських фермерів щодо експорту зернових. Ті протести фермерів, які зараз відбуваються у Польщі, Румунії, Болгарії  будуть продовжуватися поки триває війна.

Я б радила тим, хто планує вирощувати кукурудзу у великих масштабах, вже зараз шукати варіанти відвантаження майбутнього врожаю морським та річковим транспортом.

Кукурудза

Зараз європейські переробники забезпечені зерном до липня-серпня. Наприклад, балтійські покупці розглядають поставки на липень. Італійські — на червень-липень. Українським продавцям важко прогнозувати логістику авто- та залізничним транспортом на цей період. Тому склалася ситуація, коли покупці розглядають закупівлю з поставкою через декілька місяців, в той час як продавці не можуть чітко прогнозувати довгострокову логістику.

Збільшується контроль за якістю імпортованого з України зерна

Раніше, коли експорт відбувався через порти, вимоги до якості зерна кукурудзи були стандартизовані: вологість зерна, биті і пошкоджені зерна, смітна та зернова домішки.  Зараз, коли ми більше експортуємо в напрямку Європи, вимоги до якості більш жорсткіші.

В європейських покупців багато питань виникає щодо дезоксиніваленолу(DON). На ринку багато пропозицій з показником більше 2 тис. DON в той час, коли покупці хочуть показники 500-2000 DON. Наприклад, Німеччина вимагає не більше 2 тис. DON. І тільки деякі покупці беруть кукурудзу із показником до 4 тис. DON.

Аналогічна ситуація і по афлатоксину: більшість покупців ставлять вимогу не більше 5 ppb.

Також потрібно знати, що зовсім недавно державні органи Румунії виставили нову вимогу до імпортованої з України кукурудзи — в документах в назві товару обов’язково потрібно писати, що це не ГМ-кукурудза.

Змінився пакет експортних документів

У 2022 році продавцям довелося працювати з новим пакетом документів. Стандартно європейські покупці вимагають ось такий перелік документів.

Щодо протоколу випробувань на безпеку харчових продуктів/кормів та ГМО, то він видається Держпродспоживслужбою та визнається всіма європейськими покупцями. Але він повинен бути перекладений англійською мовою.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus