Як Ваговимірювальні системи допомагають аграріям контролювати зважування зерна

Контроль зважування зерна: Замість вагів з бабусею і амбарним журналом — крутий ваговий комплекс
Дмитро Полуектов, генеральний директор компанії «Ваговимірювальні системи»
Джерело фото: Latifundist.com

«Ваговимірювальні системи» — це та компанія, яка з початку свого створення задає тренди на українському ринку ваг. Тут першими почали виготовляти бетонні та бункерні ваги, ставити автомобілерозвантажувачі на колеса, що особливо актуально зараз, під час обстрілів, адже їх можна пересувати по підприємству, просто зачепивши за вантажівку. Першими почали обладнувати ваги цифровими та високоточними тензометричними датчиками класу С5.

«Зараз в Україні наша компанія лідер якості вагового обладнання», — каже генеральний директор Дмитро Полуектов.

Отож, ми у Дніпрі. На виробництві групи компаній «Ваговимірювальні системи». Заглянемо за лаштунки — що собою представляє компанія та як виробляються автомобільні ваги та автомобілерозвантажувачі для агропідприємств.

Склад готової продукції компанії «Ваговимірювальні системи»

Хочеш краще? Зроби сам

«Ваговимірювальні системи» була заснована у лютому 2006 року. Генеральний директор Дмитро Полуектов на той час працював на іншому підприємстві, яке також займалося виробництвом автомобільних ваг. Керівництво мало вкладало в розвиток, і воно потроху згасало. Коли Дмитро прямо на це вказав, у відповідь отримав: якщо хочеш розвитку, сам цим займайся. Саме ця розмова підштовхнула його звільнитися та відкрити власний бізнес.

Дмитро Полуектов

генеральний директор компанії

«Ваговимірювальні системи»

«Я маю дві вищі технічні освіти. Мені подобається займатися розробкою нових продуктів, розбираюся в механіці та електроніці. У студентські роки підробляв менеджером з продажів. Тож, коли започаткував новий бізнес, я вже знав, чого хочу і як планую розвиватися. Зараз бізнес — це моє хобі. Це те, чим я люблю займатися — удосконалювати разом з командою ваговий облік, програмне забезпечення, електроніку тощо».

Сьогодні бізнес представлений трьома компаніями: одна займається продажами автомобільних, залізничних та бункерних ваг, автомобілерозвантажувачів та систем автоматизації, друга — сервісом, третя — продає торгові, товарні, платформені, настільні та різні нестандартні ваги.

Працюють переважно на внутрішній ринок. Експорт — поки у перспективі. Як пояснює гендиректор, розвивати експортний ринок не дозволяє велика кількість замовлень в Україні. Наразі виробничий цех працює у дві зміни цілодобово.

«То ви лідер у своїй ніші?», — запитую. Дмитро Полуектов зауважує, що якщо брати в комплексі виробництво, поставку, автоматизацію і сервісне обслуговування ваг — то компанія, справді, перша на ринку. Але в окремих нішах, наприклад, у безпосередньо виробництві платформенних ваг, в Україні є компанії, які трохи більше їх виробляють.

Дмитро Полуектов, генеральний директор компанії «Ваговимірювальні системи»

Фокус на мобільні рішення

Власний конструкторський відділ відкрили у 2009 році, коли побачили, що ринок більше не задовольняють стандартні ваги. Тоді почали розробляти власні проєкти та удосконалювати існуючі.

Дмитро Полуектов

генеральний директор компанії

«Ваговимірювальні системи»

«Ми одні з перших в Україні розробили бетонні та бункерні ваги. Після бетонних ми знайшли якісне і недороге рішення для металевих ваг. Не побоялися і почали використовувати китайські тензодатчики (датчики ваги) для своїх продуктів. До цього в Україні в основному використовувалися німецькі. А ми ризикнули і довели ринку, що китайські нічим не гірші. Зараз 80-90% ваг в Україні обладнані саме ними».

Далі в асортименті з’явилися промислові ваги, які, зокрема, сьогодні використовує «Нова пошта». Сім років тому почали виготовляти автомобілерозвантажувачі. 

За останні два роки попит на автомобілерозвантажувачі зріс. Тільки за минулий рік продали десять одиниць і цього року вже чотири.

Останнім часом окрім очевидного попиту на «розумні ваги», для клієнтів стали затребувані «мобільні рішення».

Олександр Німчик

операційний директор компанії «Ваговимірювальні системи» 

«Раніше великі клієнти просили капітальні проєкти «на віки» з будівництвом фундаменту — майже як під елітну багатоповерхівку. Зараз все більше зупиняють свій вибір на моделях ваг та автомобілерозвантажувачів, які можна легко перенести з місця на місце. Звичайно, у випадку з вагами, річ ще й у тім, що за роки експлуатації готового фундаменту ми довели його надійність і міцність у порівнянні з будівництвом заглибленого, як раніше вважалося, «добротнішого» фундаменту».

Але якщо для вагів мобільні рішення винайшли давно, то для автомобілерозвантажувачів довелося робити з нуля. Компанія — єдина в Україні виготовляє колісні автомобілерозвантажувачі, які можна пересувати по підприємству, зачепивши за вантажівку.

Замість амбарного журналу — автоматизація

«Ми давно позиціонуємо себе не лише як компанія, що виготовляє та встановлює ваги, а як компанія, що проводить автоматизацію підприємства клієнта», — каже Олександр Німчик. — Зараз все більше клієнтів хочуть отримати автоматизований комплекс обліку, а не просто ваги з бабусею, яка заносить якісь цифри в амбарний журнал, а потім ще спробуй щось знайти, порахувати та звести».

Займається цим IT-відділ, який вже близько 6 років працює у структурі компанії. Його спеціалісти розробили програмне забезпечення, яке надається безкоштовно разом з вагами (у базовій комплектації). ПЗ постійно оновлюють та додають новий функціонал.

Дмитро Полуектов

генеральний директор компанії

«Ваговимірювальні системи»

«З останніх доробок — це вкладка «Лабораторія», а також «хмарний сервіс», що робить можливим доступ до інформації з ваг з будь-якої точки планети. За умови, що у космосі буде доступ до інтернету, то і з орбіти можна відстежувати відвантаження зерна до сховищ».

Виробництво ваг — ніякої магії, тільки метал, сучасне обладнання і контроль якості

Пройдемося вироничим цехом. Для виготовлення ваг використовують новий сертифікований метал українського виробництва. Цех, де виготовляється продукція, постійно модернізують. Минулого року поставили додаткову кран-балку та закупили лазерний статок з габаритами стола 3×6 м для порізки металу. Він дозволяє отримати точність при порізі металу 0,1 мм.

Виробництво також обладнали шестиметровим згинальним станком. В Україні такого обладнання дуже мало, переважно це триметрові станки. Дмитро Полуектов пояснює, що новий лазерний станок у комплексі зі згинальним дозволяють виготовляти 5-7-тонні ваги, які витримують навантаження у 80 т. Раніше це були 11-тонні ваги. Тобто завдяки новому сучасному обладнанню отримують не тільки якісний товар, а й здешевлюють його ціну.

Загалом на виробництво одного автомобілерозвантажувача потрібно 1-1,5 місяця. А ось автомобільних ваг за тиждень можна виготовити 3-4 штуки, розповідає директор з виробництва Дмитро Ковальов. 

За його словами, на виробництві суворо дотримуються контролю якості. Першу перевірку роблять після того, як зварять конструкцію, другу — після фарбування. Перевіркою точності ваг займається відділ метрології.

Завершальний етап — відвантаження обладнання на агропідприємство, монтажні роботи та налаштування ваг за допомогою еталонного вантажа.


Олександр Німчик

операційний директор компанії «Ваговимірювальні системи» 

«Все. Ви можете користуватися вагами. Зазвичай на весь процес йде 10-15 днів, але бувають контракти і швидше. На моїй пам’яті був один клієнт, який в четвер замовив ваги, а в наступний вівторок ввечері вони вже в нього працювали».

А хто ж покупці? До великої війни 40% продажів компанії приходилися на дрібних фермерів, більшість з них відклали інвестиційні проєкти і працюють на тому, що є. А ось середні та великі компанії — елеватори, порти та агрохолдинги, які мають фінансову подушку безпеки і почуваються більш захищеними — продовжують вкладати у свій розвиток і купувати нове обладнання.

Сервісне обслуговування

«У нас один із кращих сервісів по ваговому обладнанню в Україні», — трохи соромлячись каже Олександр Німчик.

За рік обслуговують вагове обладнання 2 тис. клієнтів. Мають у структурі 11 сервісних бригад, які працюють 24/7. Надають найширший спектр послуг: здійснюють  встановлення, налаштування (калібрування), повірку, технічний огляд, ремонт, модернізацію та переніс ваг. 

Бригада може обслуговувати не тільки свої ваги, а й інших виробників, навіть, якщо ті встановили на підприємстві ще 5-10 років тому. Для цього мають декілька складів запчастин.  

Склад запчастин

Компанія радить не зволікати з плановим сервісним обслуговуванням. В ідеалі його проводити двічі на рік. Крім того, вона дає гарантію на виконані роботи на пів року.

Хочеш класного спеціаліста? Виховуй кадри

У групі працює 230 чоловік. Робота гібридна — частина персоналу працює віддалено. Певні труднощі з підбором кадрів через воєнні дії теж відчули.

Дмитро Полуектов

генеральний директор компанії

«Ваговимірювальні системи»

«Кадрів на відкритому ринку стало менше, але ситуацій, коли б ми довго не могли знайти людину, не було. Я вважаю, що нам вже треба попрощатися з думкою, що ми можемо з відкритого ринку взяти кваліфіковані кадри. Ми, наприклад, робимо ставку на навчання. Розробили і впровадили в компанії спеціальну програму, яка дозволяє після двох тижнів інтенсивного навчання, підготувати спеціаліста до роботи».

Дмитро Полуектов задоволений, що більша частина топменеджменту «виросла» в групі компаній. Як-от, наприклад, операційний директор Олександр Німчик. Він прийшов в групу через рік після закінчення університету. Працює вже 11 років. Починав з посади менеджера з продажів, потім запропонував розвивати інтернет-маркетинг. Так, за два роки з нуля створив новий відділ. А вже наступною кар’єрною сходинкою для нього стала позиція операційного директора.

Олександ Німчик, операційний директор «Ваговимірювальних систем»

План Б на випадок форс-мажору

Дніпро — з огляду на близькість лінії фронту не найбезпечніше місце в Україні. Та за прикладом інших колег по ринку компанія не планує переносити виробництво у західні регіони. Хоча Дмитро і зізнається, що у перші два місяці війни такі думки були.

На випадок загострення в компанії мають план Б. У Вінниці є невелике виробництво, де виготовляють бетонні ваги. Тож зможуть релокуватися саме туди.

Не зупинили й інвестиційні плани.

Дмитро Полуектов

генеральний директор компанії

«Ваговимірювальні системи»

«А як інакше? Людям не цікаво робити рутинну роботу. Команда приходить зі своїми проєктами і я їх підтримую. Адже, коли ми піднялися на сходинку вище — це цікаво, це мотивує робити ще більше. Тому ми намагаємось і зараз, не зважаючи, що війна, шукати можливості і впроваджувати інновації, нові проєкти, нові напрямки розвитку»

Ми залишали компанію з величезною посмішкою на обличчі. Приємно, що Україна може задавати тренди на європейському ринку навіть в такій вузькій ніші, як вагове обладнання. І вдвічі приємніше, що бізнес попри близькість лінії фронту не опускає руки. У наступному матеріалі ми розкажемо про автомобільні ваги та автомобілерозвантажувачі від «Ваговимірювальних систем»: коли є сенс їх встановлювати на підприємстві, та як вони допомагають збільшити прибуток.

Наталія Родак, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus