Підписаний договір про розблокування експорту українського зерна морем

Сьогодні, 22 липня, у Стамбулі, делегації України, росії, Туреччини та ООН підписали угоди про розблокування українських портів в Чорному морі.

Про це стало відомо з тексту угоди, яка є в розпорядженні Latifundist.com

Зазначається, Україна, Туреччина та генсек ООН підписали «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Документ має бути затверджений Кабміном та оприлюднений у повному обсязі. Аналогічний документ, окремо, мають підписати представники Туреччини, ООН та росії.

«Ініціатива передбачає, що контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Южний» повністю був і залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається», — йдеться в тексті документу.

Представники ООН заявили, що перші поставки зерна з Одеси та сусідніх портів очікуються вже за кілька тижнів, що «‎дозволить швидко поставляти на світовий ринок 5 млн т українського зерна та інших продуктів харчування на місяць».‎

Повідомляється, що документ не передбачає ніякого послаблення санкцій стосовно росії, попри те, що росіяни неодноразово намагались це прописати. Ініціатива залишатиметься чинною протягом 120 днів із дати підписання всіма сторонами та може автоматично продовжуватися на такий самий період.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш сказав, що Україна погодилась розмінувати лише декілька мін і направити вантажні судна в міжнародні води з капітанами своїх ВМС або берегової охорони. Потім іноземні екіпажі доставлять кораблі до Стамбула, а ті, своєю чергою, вирушать до інших пунктів призначення.

Читайте також: «‎Хазем Сакер: Ми маємо перетворити в кошмар життя росіян, що крадуть зерно»‎ 

Водночас речник Державного департаменту США Нед Прайс нагадав, що важливо домогтися імплементації домовленості з російського боку. Та запевнив, що Сполучені Штати продовжать працювати із союзниками й партнерами над цим.

«Ми вітаємо повідомлення щодо цієї угоди та її принципів. Але зараз ми сфокусовані на тому, щоб покласти на росію відповідальність за реалізацію цієї угоди та щоб українське зерно потрапило на світові ринки», сказав Прайс.

Читайте також: «‎Зерно під конвоєм, або Як в історії військові конвої допомагали перевозити вантажі»‎

На фоні підписання угод, журналістам також стало відомо, що танкер, який перевозить рідкі добрива з росії, ось-ось прибуде до Сполучених Штатів.

«Танкер Johnny Ranger під прапором Ліберії мав прибути до Нового Орлеану у понеділок, 18 липня, перевозячи близько 39 тис. т розчину карбамідо-аміачної селітри. Судно завантажено минулого місяця у Санкт-Петербурзі‎», ‎— зазначило видання.

Додається, що Міністерство фінансів США та Агентство з митного та прикордонного контролю США відмовилися від коментарів.

Нагадаємо, що росія навмисно блокує українські порти та морські шляхи у Чорному морі для вивозу зерна з України, а також перешкоджає вивезенню залізницею, завдаючи ракетних ударів по елеваторах та залізничній інфраструктурі. Кремль прагне спровокувати голод в африканських країнах, який призведе до хвилі міграції в Європу, сподіваючись чинити таким чином тиск на ЄС. Кремлівські високопосадовці вимагали зняти з рф санкції, введені за війну в Україні, в обмін на розблокування українських портів.

Виконано за допомогоюDisqus