росія заблокувала 90% експорту зерна через порти Одеси та Миколаєва — Мінагропрод

Основна проблема на сьогодні полягає в тому, що 90% експорту відбувалося через порти Одеси та Миколаєва, які від початку війни й до сьогодні заблоковані.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пише пресслужба Мінагропроду.

За його словами, зараз триває робота з переорієнтації експорту через залізничні й автомаршрути за допомогою наших сусідів в Румунію, Угорщину, Словаччину, Польщу.

«І все-таки в цих обмежених можливостях ми робимо максимум, щоб і надалі робити значний внесок у забезпечення світової продовольчої безпеки та постачання продукції через нові маршрути тим країнам, які страждають від голоду, і які критично їх потребують», — зазначив Тарас Висоцький.

Висоцький підкреслив, що теперішня воєнна ситуація показала наявність величезних дисбалансів. Оскільки у нас як в експортера є великі залишки, а в інших країнах не буде, що їсти. 

Додається, що наразі експорт продукції превалює над імпортом — так було і в березні, у квітні спостерігається аналогічна динаміка. 

«Наразі навіть обмеженими логістичними маршрутами критичного тиску з точки зору відтоку валюти через дисбаланс експорту та імпорту немає. Але, звісно, основний план — максимально швидко наростити можливості експорту збіжжя, яке непотрібне для внутрішнього споживання, щоб ця валютна виручка надходила в економіку України», — зауважив перший заступник міністра. 

Нагадаємо, за даними Мінагропроду в Україні засіяно п'яту частина від прогнозованих площ.

Виконано за допомогоюDisqus