Війна в Україні та сильні посухи пришвидшать голод в африканських країнах

Ще до того, як 24 лютого російські війська вторглися до України, низка африканських країн мали достатньо проблем. Зокрема в Сомалі змушені боротися зі стрімким зростанням цін на основні товари. Причина все та ж — блокування експорту з українських морпортів. Нині голод вже загрожує понад 200 тис. сомалійцям.

Про це пише The Guardian.

Повідомляється, що до переліку бід Сомалі можна віднести найсильнішу посуху за останні чотири десятиліття, далеко нестабільний уряд країни, якому загрожують терористи та голод, який може ще більше розвинутися протягом наступних кількох місяців.

«Тиждень тому 20 л олії коштувала $25, сьогодні — близько $50. Бензин, який коштував $0,64, а сьогодні зріс до $1,80», — зауважив представник агенції France-Presse Мохамед Осман.

Зазначається, що у Сомалі, де близько 1,4 млн дітей віком до 5 років страждають від гострого недоїдання і понад 4 млн людей потребують продовольчої допомоги. Відтак, зростання цін матиме наслідки. І хоча Сомалі не так сильно, як деякі країни, залежить від імпорту пшениці, вона має багато інших причин побоюватися наслідків війни в Україні.

За словами представника Всесвітньої продовольчої програми ООН Петрока Вілтона, більшість продовольчої допомоги в Сомалі здійснювалася за допомогою грошових переказів, які сильно залежали до коливань ринку.

«Будь-яка серйозна дія на купівельну спроможність людей, яким ми допомагаємо, через раптову зміну цін викликає реальну занепокоєність, особливо в умовах дуже, дуже сильної посухи», — каже він.

Додається, що посуха, що охопила країну, триває з жовтня 2020 року. В ООН попереджали, що цього року Сомалі може зіткнутися з голодом, якщо дощі, які очікуються протягом найближчих кількох тижнів, не будуть достатньо рясні. Зокрема у 2011 р., коли в Сомалі востаннє зафіксували голод, загинуло майже 260 тис. людей.

«До вторгнення в Україну ціни на продовольство вже росли через посуху, худоба гинула, а врожай зернових був значно нижчим за середні багаторічні показники. Наслідки кризи в Україні – це лише додаткова причина для дуже серйозного занепокоєння», — каже Петрок Вілтон.

Повідомляється, що остання партія продовольства (горох) з України планувався на початок квітня жовтий. Це остання поставка, яку відправили з Одеського порту до того, як він був заблокований російськими військами. Відтак, існує реальна загроза значного росту цін через нестачу деяких товарів, що надходять до Сомалі та регіону.

Нагадаємо, для країн Близького Сходу голод вже настав. Ціни на продукти досягли рекордної відмітки. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus