Україна та росія узгодили експорт зерна через 3 порти — український представник на переговорах

Експорт зерна з території України відбуватиметься через три порти — «‎Одеса»‎, «‎Південний» та «Чорноморськ‎». Такий план було погодженого минулого тижня у Стамбулі.  

Про це повідомив народний депутат, член української делегації на переговорах з росією Рустем Умєров, пише «‎Суспільне»‎.

За його словами, експорт відбуватиметься через три порти: «‎Одеса»‎, «‎Південний» та «Чорноморськ‎», але «в майбутньому, сподіваємося, можемо і розширити їх».

«‎Всі рекомендації морських сил, збройних сил повинні бути дотримані. Є безпечні коридори, маршрути, які ми розробили спільно з військовими, і по цих маршрутах будуть проходити всі цивільні судна. Ми будемо продавати зерно всім. І всі судна, які вільно можуть дотримуватися цих рекомендацій, можуть заходити до нас»‎, — відмітив нардеп. 

Разом з тим, продовжив Рустем Умєров, дотримання безпекових правил контролюватиме моніторингова група під егідою ООН, яка буде знаходитися в Стамбулі. За його словами, жодних російських суден в наших акваторіях не повинно бути. 

«‎Ми не довіряємо їм. Навіть якщо вони підпишуть угоду з ООН. Це країна-агресор, і поки вони не відійдуть до своїх кордонів, їм довіряти не можна»‎, — зауважив Умєров.

Та додав, що розроблено механізм, який передбачає відсутність контролю цих суден в морі, а буде тільки моніторингова група. Ця група працювати зі своїм мандатом та перевірятиме відсутність озброєнь на облавках. 

Читайте також: «‎Як росіяни перевозять до Туреччини крадене українське зерно: маршрут та схема легалізації»‎ 

Нагадаємо, що за результатами переговорів у Стамбулі, 13 липня, делегації України, росії, Туреччини та ООН, узгодили основні технічні питання розблокування українських портів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus