Деструктори — варто чи ні: ефективність використання та економіка

Чому деструктори стерні – це необхідність і наскільки вони економічно ефективні для аграрія

Затяжна дощова погода з помірною температурою, рясні роси та тумани сприяли не тільки гарному росту сільськогосподарських культур, а й значному поширенню збудників хвороб. Окрім погодних умов, причиною також є недотримання науково-обґрунтованої сівозміни, застосування великих доз азотних добрив.

Експерти стверджують, що для зменшення кількості патогенів, що разом з ураженими рослинними рештками потраплять в ґрунт та становитимуть загрозу для наступних культур, варто застосовувати біологічні  деструктори стерні. Тож про ефективність їхнього застосування, наукове підтвердження та економічну складову розповіла комерційний директор компанії БТУ-ЦЕНТР Тетяна Хоменко

Тетяна Хоменко, комерційний директор компанії БТУ-ЦЕНТР

Навіщо потрібні деструктори стерні?

Правильні біологічні деструктори містять в своєму складі широкий комплекс грибів та бактерій у високій концентрації — це відбірні, відселекціоновані мікроорганізми, які мають заявлені властивості. Зважаючи на те, що в Україні великі компанії вирощують переважно високомаржинальні культури, а аграрії мають вузьку сівозміну, то це призводить до накопичення та згодом масового розвитку певних збудників хвороб рослин.

Читати по темі: Почва: спасательная операция

Деструктори попереджують їх розвиток, адже мікроорганізми, що входять до складу препаратів, є антагоністами патогенів і оздоровлюють ґрунт, збагачуючи його корисною мікрофлорою та сапрофітною біотою. Відповідно це впливає на структуру ґрунту та на урожайність культур, які будуть наступні у сівозміні. Також рештки озимої пшениці можуть бути токсичними для рослин, що будуть посіяні після неї. Але мікроорганізми деструкторів нівелюють цю фітотоксичність. Не дарма використання деструкторів називають одним із перших кроків до біологізації інтенсивної технології вирощування рослин. Адже це саме ті препарати, які починають усувати проблеми, що виникли внаслідок багаторічного інтенсивного землеробства.

З 2011 до 2014 рр. спеціалісти компанії БТУ-ЦЕНТР провели низку досліджень із науковцями УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого у різних регіонах України, зокрема, аби встановити вплив деструкторів (використовували Екостерн®) на вміст органічної речовини та щільність ґрунту. Вони виявили, що завдяки застосуванню цього препарату покращується структура ґрунту і досягається економія добрив при обробітку пожнивних решток від 40%. Також встановлено, що  Екостерн® за оптимальних погодних умов забезпечує краще розкладання пожнивних решток — майже у 2 рази.

Воздействие деструктора БТУ-ЦЕНТРа на содержание органического вещества и плотность почвы

Саме деструктори допомагають сповільнити процес деградації ґрунту і зберегти його родючість. БТУ-ЦЕНТР провів низку багаторічних лабораторних і польових дослідів та прийшов до висновку, що реальним і ефективним способом запуску відновлювальних процесів у екосистемі ґрунту є видове розширення мікробного ценозу. Це можливо завдяки внесенню агрономічно корисної мікробіоти, живі клітини якої входять до складу біологічних препаратів, зокрема деструкторів.

Методи визначення ефективності деструкторів

Аграрії не завжди знають як правильно визначити ефект від використання деструкторів. Для того, щоб перевірити, чи спрацював деструктор, існує два методи — візуальний та лабораторний.

Зокрема, візуально можна побачити зміну структури пожнивних решток. Хоча для ефективної роботи препарату потрібна оптимальна температура і вологість. Чим вологи у ґрунті менше, тим процес розкладання решток буде повільнішим. Проте вже через три місяці після внесення деструктора помітна зміна кольору пожнивних решток та їх кількості. У лабораторних умовах можна провести відбір та зважування рослинних решток, а також провести аналіз ґрунту для визначення вмісту патогенних і сапрофітних грибів.

Ступінь розкладання пожнивних решток також можна фіксувати візуально або провести  підрахунок кількості рослинних решток. Для визначення кількості решток потрібно:

1. Відібрати проби ґрунту з ділянок площею не менше 0,5 м2 в 3-5-кратній повторності.

2. Відокремити рослинні рештки від ґрунту:

  • відмити від частинок ґрунту;
  • висушити;
  • визначити масу недеструктованих рослинних залишків.

3. Встановити різницю показників порівняно з контролем або вихідною масою соломи.

Усі деструктори Екостерн® можна використовувати як восени під основний обробіток ґрунту, так і навесні — під першу культивацію. Проте, при вирощуванні рослин за технологією No-till, Strip-till або Mini-till рекомендуємо застосовувати деструктор Екостерн® Ноу-тілл, який не потребує подальшої заробки у ґрунт. Для зменшення чисельності патогенів у ґрунті ми рекомендуємо вносити Екостерн® Триходерма у рядок під час сівби, але його можна використовувати і під основний та передпосівний обробіток ґрунту. Якщо є ознаки поширення білої гнилі або з профілактичною метою доцільно разом з Екостерн® вносити біологічний фунгіцид Склероцид®. Також гарним рішенням є додавання до бакової суміші з деструктором РК-мобілізатора Граундфікс®, що забезпечить збільшення вмісту у ґрунті доступних форм фосфору та калію.

Наукове підтвердження ефективності деструкторів

Ефективність використання деструкторів отримала своє підтвердження у державних наукових інститутах та дослідних станціях, де проводилися дослідження деструкторів компанії «БТУ-ЦЕНТР».

Зокрема, ННЦ «Інститут землеробства НААН» впродовж місяця у лабораторних умовах досліджував екологічну доцільность застосування біологічного деструктора Екостерн®. Співробітники наукового центру витримували пластини целюлози у контакті з ґрунтом, обробленим препаратом, і порівнювали зі зразками ґрунту без обробки деструктором. Результат дії деструктора Екостерн® більш ніж вдвічі перевищив контроль — з 25 до 54%.

Срок разложения целлюлозы

За результатами проведеного мікологічного аналізу ґрунту у 10 господарствах Полісся та Лісостепу (Хмельницька, Київська, Чернігівська, Черкаська, Харківська, Кіровоградська, Львівська області), які протягом 2018-2019 рр. застосовували Екостерн®, було виявлено зниження ґрунтової патогенної мікофлори в середньому у  4 рази — з 32,4% у контролі до 8,8% при застосуванні препарату. Зокрема, високу ефективність деструктор компанії показав проти патогенів із родів: 

  • Fusarium — збудник фузаріозної плісняви, фузаріозної кореневої гнилі, фузаріозу колоса;
  • Rhizopus — факультативний паразит, який при сприятливих умовах здатний викликати чорну гниль;
  • Alternaria — викликає «чорний зародок» насіння;
  • Gliocladium — уражує ослаблені рослини і викликає кореневі гнилі;
  • Aspergillus, Alternaria, Penicillium  збудники плісняви насіння.

Фунгіцидну активність вже нових марок Екостерн®, зокрема ЕКОСТЕРН® БАКТЕРІАЛЬНИЙ ТА ЕКОСТЕРН® ТРИХОДЕРМА,  було підтверджено протягом останніх досліджень.

Вплив різних марок деструкторів на розвиток патогенних грибів

Отже, завдяки внесенню в ґрунт агрономічно корисної мікробіоти у складі деструкторів рослинних решток аграрії мають можливість нівелювати порушення рівноваги в екосистемі, які спричинені недотриманням оптимальних сівозмін і широким застосуванням агрохімікатів. Також можуть пригнічувати патогени у ґрунті, які становлять загрозу для наступних культур у сівозміні.

Економічна складова використання деструкторів

В Інституті прикладної біотехнології компанії БТУ-ЦЕНТР у 2020 р. провели модельні й лабораторні дослідження різних марок Екостерн®. Інтенсивність деструкції визначали на прикладі соломи пшениці й дерново-підзолистого ґрунту, який має слабкий рівень кислотності, високу забезпеченість фосфором і калієм і малий вміст азоту. Моделювали внесення 10 т/га соломи в шар ґрунту 0–10 см.

У результаті досліджень науковці виявили, що за 30 днів компостування в посудинах із препаратами різних марок Екостерн® деструктувалось 25-31% соломи без додаткового внесення азоту та 36-43% — з азотом. Якщо рахувати вартість застосування, то виходить, що орієнтовні витрати складають $9 на 1 га. Окрім того, має місце економія на використанні азотних добрив для розкладання рослинних решток.

* Норми розраховані на 5 т побічної продукції (соломи) при урожайності 5 т/га пшениці озимої.

Так, за класичною технологією обробітку (без деструкторів) рекомендовано використовувати на 1 т побічної продукції 10 кг д.р. азотного добрива. З деструктором впевнено можна використовувати втричі менше. До речі, 1 т нітроамофоски коштує орієнтовно 16 тис. грн (чи $600). Застосовуючи біологічні деструктори, можна економити на гектарі орієнтовано $35-100 (залежно від кількості решток).

Також використання деструкторів впливає на підвищення врожайності. Наприклад, середні показники приростів на кукурудзі становлять +0,47 т/га, соняшнику — +0,30 т/га, пшениці озимій — +0,40 т/га, сої — +0,30 т/га. Завдяки підвищенню продуктивності додатковий заробіток на зерновій групі складає $70-200 на 1 га.

У 2021 р. «БТУ-ЦЕНТР» випустив на ринок лінійку з 5 нових формуляцій деструктора  Екостерн® для точного землеробства. Нові композиції препарату дозволяють сформувати індивідуальний, розумний підхід до кожного поля і господарства:

  • Екостерн® Класичний — кероване розкладання рослинних решток та оздоровлення ґрунту з підсиленим комплексом мікроорганізмів.
  • Екостерн® Бактеріальний — деструктор рослинних решток стійкий до несприятливих температурних умов, рекомендований в південно-східних регіонах, на територіях із ґрунтами підвищеної лужності та за екстремальних температур.
  • Екостерн® Триходерма — захист від ґрунтових патогенів та посилена деструкція. Рекомендований до застосування навесні та восени в рядок під час сівби, а також восени під культивацію чи боронування після збирання врожаю.
  • Екостерн® Лайт — пробіотик для ґрунту, який сприяє поліпшенню азотного живлення та підсиленню вологоутримувальної здатності завдяки спеціальній композиції бактерій.
  • Екостерн® Ноу-тілл — оздоровлювач рослинних решток та ґрунту для технологій No-till, Strip-till, Mini-till.

Кожен аграрій може обрати правильний деструктор залежно від сівозміни, фітосанітарного стану, типу і pH ґрунту, рівня родючості, технології вирощування та кліматичних умов.

Тетяна Хоменко, комерційний директор компанії «БТУ-ЦЕНТР»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus