Комерційні агро закупівлі до та під час війни. Зміна форматів торгівлі на потреби економічного фронту

Комерційні агро закупівлі до та під час війни. Зміна форматів торгівлі на потреби економічного фронту
Комерційні агро закупівлі до та під час війни. Зміна форматів торгівлі на потреби економічного фронту
Джерело фото: freepik.com/

Без перебільшення ми живемо у непростий час. Події останніх місяців стали важким випробуванням для кожного окремо та для всіх нас разом. Ми змушені перебудовувати нашу свідомість, наше життя, нашу економіку. Ми маємо вистояти і перемогти. І так буде!

Комерційні агро закупівлі APS SMART до та під час війни

Онлайн закупівлі: державні та комерційні. Перший шок від подій, спад обсягів, поступове вирівнювання активностей, переформатування категорійних профілів закупівель, розвиток прямих форматів торгівлі. Принаймні, так виглядає ситуація у комерційному секторі. Попри значне зниження обсягів, потрібно віддати належне бізнесові — максимально швидка і гнучка реакція на виклики, переформатування та перезапуск активностей у нових реаліях.

Мусимо констатувати, що на цей час загальні обсяги закупівель по всіх секторах знизилися приблизно у 5-6 разів. Для порівняння: 02-04.2021 року через систему управління закупівлями APS Smart відбулося 13,1 тис. тендерів, на загальну суму 12,5 млрд грн, відповідно за період 02-04.2022 тендерів — 5,1 тис., на суму 2 786 млрд грн.

На даний час, найактивніше проводять класичні онлайн торги (тендери), ті підприємства, що не зазнали військових дій, в основному це підприємства аграрного сектору, продуктової переробки. На жаль, майже не закупаються з об’єктивних причин, частина підприємств важкої промисловості, рітейлу, фінсектору, ІТ сектору.

На прикладі одного з підприємств агро сектору наведемо порівняння обсягів закупівель за два місяці:  лютий-квітень 2021 року та аналогічно лютий-квітень 2022 року:

Період 24.02.2021-21.04.2021

Період 24.02-2022-21.04.2022

Категорія

Оборот, тис.грн

Категорія

Оборот, тис.грн

 ЕНЕРГОНОСІЇ (ПММ, ПАЛИВО ТВЕРДЕ,   ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ)

217,5

 ЕНЕРГОНОСІЇ (ПММ, ПАЛИВО ТВЕРДЕ,   ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ)

461,2

 ПОСЛУГИ

187,5

 ПОСЛУГИ

252,5

 ЗАПАСНІ ЧАСТИНИ

58,7

 ЗЗР

81,5

 ОСНОВНІ ЗАСОБИ ТА НЕОБОРОТНІ   МАТЕРІАЛИ

54,0

 СИРОВИНА ТА МАТЕРІАЛИ

71,4

 МІНЕРАЛЬНІ ТА ОРГАНІЧНІ ДОБРИВА

34,0

 ПОСІВНИЙ МАТЕРІАЛ

51,5

 СИРОВИНА ТА МАТЕРІАЛИ

32,4

 ТАРА Й ТАРНІ МАТЕРІАЛИ

44,7

 ЗЗР

27,0

 ЗАПАСНІ ЧАСТИНИ

42,3

 КОРМА

20,0

 КОРМА

32,0

 БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

14,4

 ОСНОВНІ ЗАСОБИ ТА НЕОБОРОТНІ   МАТЕРІАЛИ

18,6

 ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ТВАРИН

13,3

 МАСЛА

5,2

 МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ТВАРИННИЦТВА

11,3

 МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ТВАРИННИЦТВА

5,0

 ПОСІВНИЙ МАТЕРІАЛ

5,8

 МІНЕРАЛЬНІ ТА ОРГАНІЧНІ ДОБРИВА

5,0

 МАСЛА

4,5

 БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

3,3

 МАЛОЦІННІ ТА ШВИДКОЗНОШУВАНІ ТОВАРИ

3,2

 ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ТВАРИН

1,8

 ТАРА Й ТАРНІ МАТЕРІАЛИ

1,0

 МАЛОЦІННІ ТА ШВИДКОЗНОШУВАНІ ТОВАРИ

1,7

Навіть на побіжний погляд, зрозуміло, що відбулося суттєве  переформатування категорійних профілів закупівель. Ті товари, що планомірно закупалися у мирний час (наприклад, будматеріали, матеріали для тваринництва, добрива, малоцінні матеріали, тощо), зараз значно впали у обсягах закупівель. Така ситуація склалася з різних причин: від суто економічного фактору - щось нині не на часі (будівельні матеріали, малоцінні закупівлі) до драматичного – у зв’язку з воєнними діями є певний дефіцит та утруднене постачання певних категорій (добрива, засоби захисту тварин, тощо).

Але, на противагу,  є  інші приклади, категорії ПММ, енергоносіїв, послуги, ЗЗР виросли у обсягах у 2 рази. І це закономірно: реакції ринку дорівнюють вимогам часу.

Чим може допомогти  APS SMART українському агро бізнесу

APS SMART, як один з лідерів ринку автоматизації закупівель, зберіг свою команду та основний пул клієнтів. Ми продовжуємо працювати далі, надаючи сервіси  та підтримку українському бізнесу у трьох напрямках:

  • автоматизація управління закупівлями, онлайн торгами за допомогою SRM системи APS SMART — налагоджені процеси як ніколи важливі для стабільної роботи бізнесу;   
  • надаємо доступ до закупівель всіх тендерних майданчиків клієнтів APS SMART (>100) та можливість проведення швидких онлайн торгів на платформі SALESBOOK — агрегована інформація про торги українських комерційних компаній – максимальний доступ для постачальників;
  • створили формат прямого продажу-закупівлі через телеграм-канал APS_РАЗОМ 24/7 — забезпечення нагальних потреб українського бізнесу та волонтерів, швидкість та мобільність.

Насіння кукурудзи

Швидкий прямий збут та закупівлі. Телеграм канал APS Разом 24/7

Потреба створення каналу склалася як реакція на виклики сьогодення. Довгограючі і часто бюрократично затягнуті процедури закупівель в умовах війни не ефективні та по суті загрозливі для забезпечення бізнесу.  Кількість безтендерних закупівель зростає.  Працюючи з різними бізнес-підприємствами і компаніями, ми бачимо, що продаж затребуваного товару відбувається фактично «з коліс», а кількість вироблених, але менш затребуваних товарів просто «кричить» про потребу збуту і, відповідно, просить більшого поширення та просування інформації, в той самий час, всі процеси зі збуту/закупівель потрібно робити максимально швидко, не «за столом»,  а на «на ходу» через телефон. Так виникла ідея нашого каналу APS_Разом 24/7.

За два місяці APS_Разом 24/7 став телеграм-майданчиком з швидкого продажу та закупівель товарів і послуг. На сьогодні, кількість користувачів становить 2 тис. з яких до 50% це локальні агро компанії, що продають свою продукцію.

В каналі оголошень у день подається 100+, кількість переглядів кожного оголошення 600+, середній показник взаємодії у каналі 20%, контрактування від 5 до 20%  в залежності від категорії. Канал працює не тільки як дошка оголошень, наші фахівці-закупники стараються допомогти користувачам знайти один одного.

Все буде Україна!    

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus