Що штовхає фермера на роботу з кешем? Роздуми по слідах колонки Володимира Нагорного

Що штовхає фермера на роботу з кешем? Роздуми по слідах колонки Володимира Нагорного
Що штовхає фермера на роботу з кешем? Роздуми по слідах колонки Володимира Нагорного
Джерело фото: Latifundist.com

Прочитав днями колонку Володимира Нагорного, де, зокрема, йдеться про необхідність почати після перемоги  боротьбу з чорними трейдерами. І навела вона мене на кілька роздумів, чи навіть риторичних питань. 

Читайте також: Відновлення економіки після перемоги, або У фокусі земельні ресурси України

  1. Чому треба чекати і не розпочати боротьбу з тіньовою частиною саме зараз — коли ми маємо колосальний дефіцит в бюджеті та дуже залежимо від донорства партнерів (а воно не безмежне).
  2. Яким чином продаж за готівку зменшує експортну пропозицію? Саме трейдинг користується можливістю викупати готівкою деякі об’єми сільгоспкультур — це ж не таємниця. Подивіться, у кого рекорди зі зборів при умові низьких врожайностей на сусідніх ділянках?
  3. У чому буде полягати боротьба? У створенні ще більшої кількості контролюючих органів та обмежень? Не здається нікому, що саме це і є причиною «чорної бухгалтерії» в нашій країні? Так багато «голодних контролерів», що дешевше виростити і скинути за кеш та не ламати собі голову, ходячи з кабінету в кабінет чергової антикорупційної служби.
  4. Чому питання ставиться саме в боротьбі з обігом кешу, а не в ліквідації причин, через які це відбувається? 
  5. Земельні питання — урегулювання сфери земельних відносин вирішить дуже багато проблем в цьому питанні, та стане більш прозорим та зрозумілим для звичайного юзера 5-ти гектарного наділу.
  6. Саме наявність безкінечної кількості обмежень, невирішення поточних проблем фермера, відсутність підтримки у питаннях логістики та збуту продукції, неефективне використання державних коштів (дотацій, субсидій т.і.), несприяння в інвестиційних проєктах (а саме там додана вартість, що може бути зароблена додатково, яка унеможливить більшість готівкових операцій) штовхають фермера користуватися такими можливостями, бо на кожному кроці сільськогосподарського циклу потрібен КЕШ для вирішення вищевказаних питань.

Виходячи з цього всього: чи саме фермер або трейдер причина готівкового обігу сільгосппродукції? Чи все-таки створена недосконала реальність штовхає на трейдинг за готівку?

Сергій Милько, автор блогу, директор з розвитку агрофінансування лізингової компанії ULF

Чим більше обмежень, тим дорожче стають послуги з їх уникнення. Тим самим збільшується «вигодівля» чиновницького апарату, який все більше обмежує задля своєї вигоди.

Лібералізація відносин, підтримка держави, прозорість правил, зрозумілість кроків по підтримці галузі, участь в масштабних інвестиційних проєктах з переробки сировини — автоматично знизить попит на «кешові конверти», що виростають, як гриби після дощу, в момент прийняття чергових обмежувальних заходів та створення чергового неефективного контролюючого органу з низкою взагалі незрозумілих правил.

Сергій Милько, директор з розвитку агрофінансування лізингової компанії ULF

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus