Продавати за кеш — це працювати проти держави — Іван Чайківський

Сьогодні торгувати за кеш — дорівнює не платити податки і працювати проти України. У момент, коли держава, армія навпаки потребують підтримки, частина аграріїв воліють сховатися у тінь.

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський

«Зрозуміло, фермеру зараз важко, низькі ціни, але у важкому становищі вся країна. Поруч з тими, хто продовжує платити податки, допомагаючи наблизити нашу перемогу, росте і число тих, хто працює по Ф2. Виправдання завжди знайдеться. Але ніхто не змушує продавати зерно чи платити за паї готівкою — це вибір кожного‎»‎, — зазначив він. 

Це питання, за його словами, стосується також зернотрейдерів, які купують агропродукцію за готівку, експортують її за «сірими» схемами та виводять кошти за кордон через неповернення валютної виручки.  

Читайте також: «Що штовхає фермера на роботу з кешем? Роздуми по слідах колонки Володимира Нагорного‎»‎ 

Так, за останніми даними, Бюро економічної безпеки підозрює зернотрейдерів у неповерненні валютної виручки в Україну на суму у $1,8 млрд. При цьому, народний депутат додав, що обсяги сірого ринку ростуть багато у чому через дисбаланс ринкового та офіційного курсу. 

«‎Це питання до Нацбанку і його курсової політики. Бо курс реальний суттєво відрізняється від офіційного. Це заганяє ринок у кеш. Можливо, варто ставити питання про те, щоб відпустити курс. Сподіваюсь, нове керівництво Нацбанку це візьме до уваги»‎, — підсумував Іван Чайківський.

Нагадаємо, фахівець розповів, як знизити попит на «кешові конверти» на агроринку.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus