Нестабільна робота навігації та заборона на польоти агродронами. Розбираємо основні проблеми точного землеробства під час війни

Обробка поля агродроном
Джерело фото: Latifundist.com

Керівник відділу точного землеробства «Тайтен Машинері Україна» Максим Романовський про те, як системи точного землеробства допомагають аграріям економити в умовах війни, та як сервісні компанії справляються з відсутністю професійних кадрів, нестабільною роботою систем навігації і забороною на польоти агродронами.

Точне землеробство: рятівне коло в умовах повномасштабної війни?

Наявність інструментів для точного землеробства на підприємстві сьогодні — це не просто конкурентна перевага, це рятівне коло.

Максим Романовський

Якщо підприємство почало впроваджувати технології раніше, то в нинішній ситуації наявність професійних кадрів, які вміють працювати із новими технологіями, допомагає зберегти прийнятну для виживання агробізнесу маржинальність.

До прикладу, кілька наших клієнтів, які довго вагались, торік все ж таки придбали агродрони XAG і, озброївшись системами точного землеробства в умовах нинішньої весни, коли погода тривалий час не дозволяла вийти в поле, зуміли провести необхідні операції.

Ті, хто не поспішав з технологіями, опинилися у надзвичайно складній ситуації — ресурсів на впровадження немає, а без економії, яку дають нові технології, вижити складно.

Сергій Войченко

директор підприємства «Родниківка»

«До питання впровадження технологій точного землеробства ми поставились серйозно та рухались еволюційно включно до 2022 року. Коли ж стало зрозуміло, що потрібні кардинальні та якісні зміни, зробили революцію в своєму господарстві придбали агродрони XAG у «Тайтен Машинері Україна». Задоволені результатом, задоволені роботою, задоволені сервісом! Працюємо!».

Проблеми з GPS-навігацією та заборона на польоти агродронами

Проблеми з GPS-навігацією на території України трапляються регулярно. Як працювати в таких умовах на тракторах та комбайнах? Це безумовно виклик, і ми з нашими іноземними партнерами працюємо, щоб подолати ці проблеми. Оновлюються прошивки, розробляються інструкції для операторів техніки, уточнюються дані.

Володимир Зайчук

головний інженер підприємства «Білозірське Агро»

«Ми встановили на трьох тракторах систему EZ-Pilot Pro, щоб працювати з сівалками. Дуже задоволені. Продуктивність, якість роботи та виробіток збільшилися. Особливо це стало відчутно цього весняного сезону, під час затяжних дощів, коли «вікно» для посівної було дуже коротке. Відпрацювали швидко, оперативно, і головне без проблем з GPS. Система працювала чітко та якісно. Сервіс від «Тайтен Машинері Україна» виявився на висоті».

Щодо ситуації із забороною на польоти агродронами, то вона теж потроху вирішується. Дякуючи системній роботі, яку сьогодні проводить виробник разом з українською аграрною спільнотою, місцеві органи територіальної оборони все частіше стали дозволяти польоти аграрними дронами-обприскувачами. Там, де все ж таки заборонені польоти агродронів, залишається можливість працювати наземною технікою із використанням інструментів точного землеробства, таких як автопілот, курсовказівник, VSN-камера та інші. Тобто поступово спільно з нашими аграріями долаємо всі перешкоди.

Дефіцит кадрів: проблема гостра, але вирішувана

Проблема з нестачею фахівців надзвичайно гостро стала як в агробізнесі, так і в компаніях, які займаються сервісним обслуговуванням. Якщо раніше ми могли відправити до підприємства своїх фахівців, а у деяких випадках запросити в Україну фахівців виробника обладнання, то сьогодні маємо дефіцит кадрів та неможливість приїзду іноземних колег.

Комахи, культивований білок та дрони-комбайни. Яким буде агро післязавтра?
Читати також

Сучасна техніка потребує кваліфікованих фахівців, тому доводиться долати виклики як у режимі реального часу, так і планової роботи. Є певні складнощі з GPS та RTK-сигналами, а також у певній мірі з обслуговуванням техніки — всюди потрібні люди, які добре знають свою справу. Ситуація поступово стабілізується та виправляється, ми наполегливо працюємо задля цього.

Дилерський центр «Тайтен Машинері Україна» у Білій Церкві

Для забезпечення роботи цьогоріч шукаємо кваліфікованих спеціалістів, а також постійно навчаємо нових працівників. Ми посилили співпрацю із провідними аграрними вузами, щоб почати готувати студентів 4-5 курсів до реальної роботи в полі. Це, водночас, дозволить їм набувати практичних знань, а також бути готовими розпочати робочу практику ще під час навчання, щоб у майбутньому якісно та професійно обслуговувати техніку від провідних іноземних виробників.

Також ми посилили роботу онлайн з фахівцями підприємств, щоб вони могли швидко отримати необхідну інформаційну підтримку та інструкції для вирішення проблемних задач, що виникають під час роботи в полі. Не скажу що ці процеси відбуваються без перешкод і все вдається одразу, але ми докладаємо зусиль, а наполегливість та виважений підхід завжди дають бажаний результат. Віримо, що спільні кроки та жага розвитку для підтримки українських аграріїв принесуть стиглі плоди та довгоочікувану перемогу.

Максим Романовський, керівник відділу точного землеробства «Тайтен Машинері Україна» .

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus