Як працювати з пайовиками, щоб вони не йшли до конкурентів. Лайфхаки від A.G.R. Group

Як працювати з пайовиками, щоб вони не йшли до конкурентів. Лайфхаки від A.G.R Group
Як працювати з пайовиками, щоб вони не йшли до конкурентів. Лайфхаки від A.G.R Group
Джерело фото: Latifundist.com

В А.G.R. Group, президентом якого є Місак Хідірян, ще до повномасштабного вторгнення мали амбітні плани збільшити земельний банк до 50 тис. га. Потроху ці плани втілювали в життя, зокрема, в минулому році придбали декілька підприємств на півдні. І зараз, навіть в умовах війни, збільшують свій зембанк. Причому це не бездумний набір землі (аби для цифри), а виважений: агрономічний комітет дивиться на ґрунти, урожайність та прораховує, чи вигідним буде капіталовкладення.

Чому холдинг взяв курс не на кількість, а на якість землі, як працювати з пайовиками, щоб вони не йшли до конкурентів — лайфхаками ділиться головний фахівець земельних відносин кластеру «Бровари» A.G.R. Group Владислав Касяненко.

Владислав Касяненко

Без збереження не буде збільшення

В той час, як багато агрокомпаній «ганяються» за новими землями, ми в першу чергу намагаємося зберегти ті, що у нас є. Наші агрономи і механізатори вміють і знають, як на цій землі отримувати кращі врожаї, тож навіщо її віддавати конкурентам? Саме тому влітку ми активно займалися перепідписанням договорів з пайовиками, строк дії яких закінчується у 2022/2023 рр. Всього вдалося перепідписати 169 договорів.

Чому пайовики хочуть з нами працювати? Бо ми завжди пропонуємо кращі умови співпраці з пайовиками. У нас діє декілька заохочувальних програм для пайовиків. Зокрема, виплата різного роду матеріальних допомог, компенсацій та подарунків.

Робота може зупинитися тільки тоді, коли нікому буде працювати. Репортаж з деокупованого кластеру Бровари A.G.R. Group
Читати також

В минулому році пайовики кластеру отримували подарунки до Нового року (продуктові набори від бренду SmaCom), та до Великодня (мука, олія, цукор тощо). В цьому році так співпало, що подарунки до Великодня ми роздавали після звільнення Київщини. Села, в яких ми працюємо, були в окупації, тож для людей на той момент це була суттєва допомога.

А от від видачі орендної плати зерновими ми відійшли. Однак по заяві пайовик може у будь-який час отримати 50% орендної плати. Наприклад, коли людині потрібні гроші на лікування, або вона хоче купити зернові, які в період збору врожаю коштують дешевше, то достатньо написати заяву і їй видадуть необхідну суму. 

Також для пайовика одним із головних аргументів є стабільність. Багато фермерів після 24 лютого (навіть у нашій області) залишили свій бізнес. Ми ж працюємо, бо віримо в ЗСУ.

Збирання сої в кластері «Бровари» A.G.R Group

Не кількістю, а якістю

До активної фази війни земельний банк кластеру «Бровари» A.G.R. Group налічував понад 5 тис. га. Звичайно, ми займаємося набором нової землі, але при погодженні з агрономічним комітетом компанії. Вдалося набрати в цьому році ще 23 га. Це новий масив у селі Підлісся. Земля продуктивна, бо раніше люди садили там городи. Досить довгий час вони не хотіли здавати її в оренду, бо більше були зацікавлені в продажі. Але і ціну хотіли занадто велику.

Ми пояснили, що поки в країні триває війна, ринок землі повністю не відкритий і немає конкуренції — немає реальної ціни на землю. В прифронтових регіонах ціни взагалі зараз впали. Та й якщо продавати неоране поле, то ціна за ділянку буде одна, ніж коли продавати розоране. Крім того, право оренди не припиняє право купівлі. Також ми пообіцяли за свій кошт зробити правовстановлюючі документи, бо люди мали на руках ще старі акти на землю. Наші аргументи подіяли і нам пішли на зустріч.

Як вже казав, ми не ганяємося за об’ємами. Якщо хочемо в якомусь селі взяти землю, то звертаємося до економічної служби, яка прораховує, чи вигідним буде це капіталовкладення. Бо раніше ми набирали землі навіть на пісках. Зараз дивимося, щоб ґрунти підходили для вирощування тих культур, на яких ми спеціалізуємося: сої, кукурудзи, соняшника.

Підготовка ґрунту на зиму в кластері «Бровари»

Наразі в Броварському районі найкращі землі у Гоголеві та Жердові. По родючості вони не поступаються полтавським землям. Ми в цих селах також присутні і два роки поспіль наш кластер давав найвищі врожаї по холдингу. А от в Семиполках та Калиті працюємо на пісках, але навіть з такими ґрунтами наші агрономи вміють працювати і отримувати непогані врожаї.

Політика добросусідства

У своїй роботі ми дотримуємося політики добросусідства. Хоча конкуренти інколи і «вставляють палиці в колеса»: ходять по нашим пайовиках, у яких строк дії договору закінчується, і вмовляють їх підписувати з ними договори. Тим не менш, завдяки нашим програмам роботи з пайовиками, процент відтоку дуже малий.

З конкурентами ми практикуємо обміни ділянками.

В Київській області холдингів дуже мало. Землі в основному обробляються невеличкими фермерами, з якими обміни проводити дуже важко. Був випадок, коли ми запропонували одному фермеру звіритися з ділянками і, якщо баланс рівний, то підписати договори обміну. Та виявилося, що ні з ким звірятися. У нього немає спеціаліста, який би це правильно організував. Фермер сам собі і бухгалтер, і земельщик. Саме тому дуже важко проходить робота по обмінам. Звісно, ми не  складаємо руки і в цьому році по звірці і обміну землі очікуємо отримати гарні результати.

Владислав Касяненко

Віримо в ЗСУ і працюємо далі

Воєнний стан вносить деякі корективи в роботу земельного відділу. Зокрема, зараз ми не можемо оформити пайовикам сертифікати права власності (тим, у кого старі документи), бо через воєнний стан сесії не можуть надавати затверджувальні рішення на розробку технічної документації. Та й по спадщині, якщо раніше потрібно було півроку чекати, щоб вступити в права, то зараз цей термін продовжили до 10 місяців. Незважаючи на ці всі виклики, ми продовжуємо працювати, ставимо амбітні плани і дякуємо ЗСУ, що дозволяють нам їх втілювати в життя.

Владислав Касяненко, головний фахівець земельних відносин кластеру «Бровари» A.G.R. Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus