A.G.R. Group планує створити сільгоспкластер у західних областях

З початком повномасштабного російського вторгнення група компаній A.G.R. Group і MK Merchants SA, що належать бізнесменові Місаку Хідіряну, переорієнтувала логістичні шляхи з українських морпортів на ринок ЄС через автомобільний і залізничний транспорт, а також річкові порти Рені та Ізмаїл.

Як повідомив Місак Хідірян агентству «Інтерфакс-Україна‎»‎, група компаній продовжить експортувати частину сільгосппродукції через наземні прикордонні переходи з ЄС і річкою Дунай навіть після звільнення окупованих територій від російських військ і відновлення Україною повноцінної торгівлі в акваторії Чорного моря.

За його даними, після початку повномасштабної війни група компаній зайнялася пошуком елеваторних потужностей на Заході України і перевезенням туди запасів урожаю з центральних регіонів країни. 

Пізніше були налагоджені автомобільні та залізничні логістичні канали для збуту сільгосппродукції в ЄС. У групі компаній вже також є домовленості про співпрацю з європейською трейдинговою компанією з досить потужною інфраструктурою по всій Європі, куди вже почали поставляти свою сільгосппродукцію.

«Крім того, ми домовилися, що спільно працюватимемо над завантаженням їхніх обсягів, і дали гарантії, що після нашої перемоги та звільнення окупованих територій ми збережемо наші партнерські стосунки, навіть коли відкриються порти й морська логістика знову опиниться в пріоритеті. Можливо, навіть розглянемо з правлінням A.G.R. Group купівлю нових кластерів на Заході України для більш зручного партнерства‎»‎, — розповів Місак Хідірян агентству.

За його словами, наразі для експорту недоступні глибоководні морські порти, тому використовується автомобільний і залізничний транспорт, а також порти Рені та Ізмаїл. Однак, така логістика обходиться істотно дорожче морського експорту, а також пов'язана з низкою складнощів, як-от неможливість виїжджати за межі України водіям - її громадянам, або великими чергами із суден у портах.

Однак, крім європейського напрямку, було активізовано діяльність у кількох країнах Близького Сходу. 

«Там працюють наші офіси і запущені на максимум внутрішні продажі, оскільки нам необхідна додаткова маржа через високі логістичні витрати. Ми повинні чітко розуміти, що логістичне плече збільшилося, зросли ціни на фрахт, подорожчали енергоносії та паливо, внаслідок чого ми витрачаємо близько $200 на тонні експорту. $200 на нашому товарі — це величезні гроші, раніше ми витрачали $45-50 на тонні‎»‎, — констатував Місак Хідірян.

До агрохолдингу A.G.R. Group входить понад 20 компаній. Основний напрямок його діяльності — торгівля сільгосппродукцією, вирощування і зберігання зернових культур, а також тваринництво.

Читайте також: «‎Запахло аміаком. Чим небезпечний «зелений коридор» для російських добрив»

Нагадаємо, що освітня платформа «‎Культиварій» випустила курс відеолекцій, які навчать аграріїв самостійно експортувати вирощену продукцію. Iron Trade — це перший, онлайн курс про власний агроекспорт, який буде доступний кожному аграрію. У відеолекціях розкрито фундаментальні підходи до агроекспорту, досвід та лайфхаки від аграріїв, що експортують. 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus