Чи потрібні інвестиції в зрошення під час війни: досвід Астарти

Чи потрібні інвестиції в зрошення під час війни: досвід Астарти
Поле соняшнику під поливом

Підбиваючи підсумки непростого 2022 року, генеральна директорка підприємства «Полтавазернопродукт», яке входить до складу агрохолдингу «Астарта-Київ», Наталія Гомон розповіла про те, яким був рік для господарства та чому вирішили не відмовлятися від зрошення навіть у період війни.

Безумовно, з початком повномасштабної війни загострилися всі проблеми аграріїв пов’язані з логістикою, зберіганням урожаю, запасними частинами, добривами і не лише з цим. Але в системі холдину всі рішення приймалися оперативно і централізовано. Саме це допомогло пройти найскладніші періоди кризи. Ми виконали всі основні завдання, які стояли перед нашим підприємством.

Пілотний проєкт зі зрошення в «Полтавазернопродукт» реалізували в 2016 році. Щоб він запрацював, «Астарта» відремонтувала 1,5 кілометри державного каналу і запустила 2 насосні станції. Це був крапельний полив, згодом перейшли на дощувальні системи. Зі зрошенням ми застраховані від посухи, можемо прогнозувати обсяги, стабільно підтримуючи високу врожайність. В умовах надвисоких температур влітку це стає необхідністю.

Микола Уткін, заступник генерального директора з агровиробництва та Наталія Гомон, генеральна директорка «Полтавазернопродукт»

Зауважу, що «Полтавазернопродукт» поки що єдина агрофірма в «Астарті», яка цим займається. Зумовлено це близькістю до Дніпра і наявністю каналів та насосних станцій. Під зрошенням на сьогодні у нас 440 га, на яких використовуємо 4 дощувальні машини.

Наразі продовжуємо будівництво мережі для водопостачання під зрошення і на початку квітня 2023 року плануємо розширити поливні площі майже вдвічі. Будемо вирощувати на поливі гібридну кукурудзу, цукрові буряки і сою, як культуру для просторової ізоляції. Плануємо отримати з гектара по 100 т цукрових буряків і по 3 т насіннєвої кукурудзи.

Для цього придбали ще 4 фронтальних машини і 1 кругову, щоб максимально охопити поливом заплановану площу. Конфігурація кожного поля має свої нюанси, тому обираємо різні типи машин, враховуючи особливості кожної ділянки. Для обслуговування таких машин маємо досвідчених гідротехніків.

Як отримати втричі більшу врожайність кукурудзи: як у Кернелі заробляють «на воді»
Читати також

Над реалізацією проєкту із розширення поливних площ працювала велика команда. Задіяні були і економісти, які прораховували всі нюанси, і комерційний відділ, який вивчав та аналізував комерційні пропозиції, і земельний відділ, бо земля орендована. Оскільки цей проєкт географічно реалізовується в одному з регіонів підприємства, то роботою і контролем за процесом займається директор регіону Сергій Черевик спільно з фахівцями. Керівник проєкту — Микола Уткін, заступник генерального директора з агровиробництва. Загалом потужна команда, яка попрацювала дуже продуктивно.

Для реалізації проєкту шукали вітчизняний якісний продукт. Моніторили ринок, вивчали досвід інших компаній, відвідували дні поля. Свій вибір зупинили саме на Variant Irrigation, бо всі наші основні вимоги, можливості і побажання були враховані. Ціна, якість, державна підтримка стали вирішальними аргументами на користь саме цього виробника.

Вплив війни на проєкти агробізнесу

Рішення про початок роботи над проєктом приймали наприкінці минулого року. З початком військової агресії зважали на всі ризики і прийняли рішення відтермінувати впровадження, але не відмовлятися від нього.

Аграріям притаманний оптимізм. Я вірю в нашу команду, перспективи і успіх. Дощувальні машини вже знаходяться на наших складах. Ми продовжуємо будівництво мережі для водопостачання під зрошення і на початку квітня 2023 року збільшимо свої поливні площі майже вдвічі.

Зараз ми прокладаємо комунікації на старих зрошувальних масивах. До кінця року всі основні роботи плануємо завершити, щоб навесні лише встановити машини і підключити воду та провести пусконалагоджувальні роботи. Це має статися в квітні.

В цілому, ми задоволені співпрацею з Variant Irrigation. Проблем з поставкою не виникало. Все доставили вчасно в зазначені терміни, згідно укладеної угоди. З нашого боку зауважень немає.

У нас вже є досвід співпраці з вітчизняним виробником. Ми вже замовляли комплектуючі до зрошувальних систем  у Variant Irrigation. Сервіс швидкий і якісний, тому співпрацею задоволені і будемо її продовжувати.

На наступний рік маємо амбітні плани. Сьогодні наше головне завдання ― оперативно зібрати вирощений урожай без втрат та максимально підготувати грунт під майбутній. Озиму пшеницю та озимий ріпак ми вже посіяли, сподіваємося, що заклали надійну перспективу на 2023 рік.

Зазвичай у нас спостерігається дефіцит вологи, хоча цей рік нетиповий і часті дощі значно затримують жнивну кампанію. Однак, ми переконані, що придбання дощувальних систем та розширення поливних площ — це необхідність для аграріїв. Нам цей напрямок цікавий, тож будемо його розвивати.

Ми готуємо себе до тривалого марафону, заощадження ресурсів та стійкості як виробника. Ставимо перед собою мету — попри всі обставини підвищити ефективність нашої діяльності. Цілі у нас єдині ― згуртовано, мобілізовано вперед до Перемоги!

Наталія Гомон, генеральна директорка «Полтавазернопродукт»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus