Комбікормові заводи в умовах війни: розширення потужностей та енергонезалежність

Разом із компанією «Сій Добро» розбираємо питання, як провести енергооптимізацію на комбікормовому заводі. Як в умовах війни та відключення світла аграрії будують або розширюють потужності наявних заводів. Та чому після перемоги так важливо розвивати галузь тваринництва в Україні.

Вчимося заощаджувати

Зростання тарифів на електроенергію стимулювали агропідприємства шукати шляхи енергооптимізації. До цього додалися ракетні обстріли критичної інфраструктури, які сусідка-агресорка здійснює з жовтня минулого року. Наразі влада активно закликає громадян і бізнес заощаджувати електроенергію зауважуючи, що навіть декілька відсотків економії допомагають нашій державі.

Антон Водяник, автор блогу, керівник проєктів компанії «Сій Добро»

Тому питання ощадливого використання електроенергії на комбікормовому заводі актуальне як ніколи. Ми радимо робити запаси вже готового комбікорму. Сам корм може зберігатись протягом 6-7 днів.

Пропонуємо також передивитися рецепти. Можливо є доцільність використовувати меншу кількість компонентів. Зрозуміло, що продуктивність тваринництва може впасти, але наразі найголовніше — вистояти.

Допоможе і енергоощадне обладнання. Якщо брати до прикладу те обладнання, яке пропонуємо ринку ми, то за 1 т виробництва комбікорму воно споживає лиш 6-7 кВт. Звичайно, що установку потрібно оснащувати додатковими акумуляторами, щоб програмне забезпечення працювало безперебійно, додавати частотні перетворювачі для зберігання однакової напруги. Але в цілому, ми це все і до блекауту пропонували ринку.

Біоетанол. Стан та оцінка галузі в Україні
Читати також

Також наразі спостерігається тенденція до повністю незалежних господарств і виробництв: від власних елеваторних потужностей до виробництва альтернативної енергетики. Так, це чималі інвестиції та й часу на реалізацію необхідно від року. Але побудувавши своє джерело альтернативної енергетики, господарство стає зовсім незалежним від зовнішніх чинників.

Чи вирішить питання біогазова установка?

Якось у Німеччині був «бум» на зелену енергетику, коли всі ринулись будувати біогазові установки. Такі проєкти чудово вирішують питання з освітленням невеличкого селища. Держава саме так і стимулює будівництво альтернативної енергетики та підвищує свій бюджет.

Україна вже є зерновим хабом, а може стати біометановим, — Сергій Кравчук
Читати також

Щодо України, то бути енергонезалежними агрогосподарствам допоможуть середні біогазові установки, наприклад, потужністю 2-5 МВт. Але є декілька нюансів, які потрібно врахувати, перш ніж йти в такий проєкт:

  • для безперебійного функціонування потрібно багато сировини (добре, коли всередині компанії є тваринництво, а особливо свинарство);
  • до установки потрібно додавати силос з енергомістких культур, наприклад, кукурудзи. Але дана культура дуже пагубно впливає на властивості чорнозема — вона просто висмоктує всі поживні речовини у глибині ґрунту. Та й для такого проєкту потрібні великі посівні площі під кукурудзою;
  • підприємству, яке не має тваринництва, потрібно думати де закупити сировину.

Будівництво в умовах війни і можливого блекауту

Попри війну, аграрії продовжують будуватися. В минулому році наша компанія не зупинила реалізацію жодного із проєктів. Всього нами було введено в експлуатацію 6 об’єктів.

Яку тенденцію ми помітили? Господарства-тваринники, які мали вже своє виробництво комбікорму, але невеликої потужності, наприклад 2 т/год, почали розширюватись і підвищувати продуктивність своїх установок. Так один із клієнтів підвищив продуктивність з 5 т/год до 7 т/год.

Микола Демчак: Аграрії не припиняють будуватися навіть у війну
Читати також

А інший клієнт розширив своє виробництво за рахунок лінії виготовлення преміксів та системи грануляції. Крім того, оснастив своє господарство власним елеватором. Всі ці кроки були йому необхідні, щоб максимально не залежати від зовнішніх чинників.

Система грануляції

Від себе зазначимо, що у такого господарства не буде питання де зберігати урожай. Тим паче це рішення на багато років вперед. 

Строки і ціна питання

Звісно, віялові відключення світла впливають на хід будівництва комбікормових заводів та елеваторів. Але наші об’єкти оснащені генераторами, тому вимоги по контрактах виконуються у повному обсязі. Об’єкти ми намагаємось здавати вчасно, власне, можуть виникати деякі затримки, але це будівничі справи і вирішуються вже на місці.

А от ціни ми обговорюємо з кожним клієнтом окремо. Через підвищення ціни на паливно-мастильні матеріали наші ціни теж змінились.

Після перемоги…

Нам потрібні будуть інвестиції, аби підняти український агросектор до рівня, який був до повномасштабного вторгнення. Багато господарств розграбовані або зруйновані вщент. І саме на такі території важливо повернути життя.

Росіяни підірвали склад з селітрою, а в новинах показали, що це склад з боєприпасами. Репортаж із Миколаївського кластера A.G.R. Group
Читати також

А ще розвивати тваринницький сектор — це і робочі місця, і податки, і продукти харчування. Розвиток цієї галузі посприяє не тільки продовольчій стабілізації всередині країни, а й світовій. Адже після 24 лютого багато хто відчув, що світова продовольча безпека без України — крихка. 

Що може дати поштовх розвитку тваринництва? Хоча б мінімальна підтримка з боку держави невеликих господарств за умови збереження поголів’я, кормових добавок і ветеринарного забезпечення.

Антон Водяник, керівник проєктів компанії «Сій Добро»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus