В доброго хазяїна й соломинка не пропаде, або Про заготівлю соломи на господарстві

Які секрети має заготівля соломи на господарстві? У кожній справі є свої нюанси. Про продуктивність пресів для заготівлі соломи, переваги рулонних та квадратних пресів, а також про підбір комплектації розповів Володимир Мірненко, бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна».

Витрати на завантаження, розвантаження, перевезення, зберігання та сітку для обв’язування — все це витрачається на один рулон. Але, наша ціль — тонни соломи, а не кількість рулонів. Чим більше кілограм соломи ми зможемо утрамбувати в один рулон, тим нижчими будуть витрати на логістику, зберігання та собівартість заготівлі в цілому. При цьому зросте якість збереження соломи (щільніші рулони менше затікають) та продуктивність заготівлі (з формуванням важких рулонів прес робить менше рулонів на гектар і рідше зупиняється для обмотування та вивантаження). Тобто, рулони високої щільності — це запорука максимальної якості соломи при мінімальній собівартості заготівлі. 

Продуктивність преса має обирати агроном

З обмолотом поле втрачає захисний шар з рослин, прямі сонячні промені досягають ґрунту і інтенсивність втрати вологи зростає в рази. Пересушений ґрунт може бути причиною низької якості основного обробітку, вищих втрат дизелю на нього та меншого ресурсу робочих органів. Щоб цьому зарадити, з мінімальним розривом від обмолоту проводять лущення стерні. Шар соломи з ґрунтом зариває наявну вологу, стимулює мінералізацію пожнивних та провокує проростання падалиці. Чим менше часу пройшло між обмолотом та лущенням, тим краще результат. У випадку господарств з тваринництвом між операціями обмолоту та лущення з’являється ще одна — підбір соломи. Продуктивність підбору та перевезення соломи повинна відповідати продуктивності комбайнування.

Методика розрахунку. Припустимо, що ваш комбайн при повному завантаженні молотить 60 га за день. За врожайності в 6 т/га в зерні, в соломі ви також будете мати 6 т/га. В валку буде лежати 50%, тобто 3 т/га. Щоб звільнити 60 га від соломи, прес повинен мати продуктивність в 180 т соломи за день. Poettinger пропонує рулонні преса IMPRESS з продуктивністю 11, 14 та 16 тонн за годину.  

Рулонні чи квадратні?  

Перевезення та зберігання. Квадратні тюки компактніше укладаються на платформу та займають менше місця в укриттях. Вартість перевезення та зберігання рулонів буде вище, але сильно різниться від щільності їх. Чим важчі рулони, тим дешевше перевезення та зберігання тонни соломи. Солома в рулонах менше затікає та може зберігатися під відкритим небом з мінімальним втратами. Солома в рулонах може зберігатися більше року, сітка не пошкоджується гризунами. При пошкодженні шпагату в квадратних тюків, він розсипається. Собівартість перевезення та зберігання рулонів високої щільності буде близькою до квадратних тюків. 

Продуктивність. Принцип роботи квадратних пресів не вимагає зупинки, але робоча швидкість не перевищує 7-10 км/год. Рулонний прес для обмотування та вивантаження кожного рулону має зупинитися. Рулонні преса професійного класу дозволяють високий потік маси і можуть підбирати на швидкостях до 20-22 км/год. Продуктивність рулонного преса буде залежати від діаметра та ваги рулону (чим більше маси соломи в одному рулоні, тим менше зупинок на гектар робить прес), а також шарів сітки (чим менше шарів сітки, тим менше часу на зупинку та обмотування). Добова продуктивність рулонних пресів високої щільності буде близькою до квадратних пресів. Трактористу комфортніше працювати без зупинок. 

Чим більше діаметр рулону, тим менша собівартість заготівлі тонни соломи

Собівартість пресування. Конструкція квадратних пресів складніша, вони мають вищу вартість та дорожчі в ремонті. Окрім того, утрамбувати масу в квадратний тюк потребує набагато більше енергії (потужності трактора та витрат дизелю), ніж замотати в рулон з такою самою щільністю. 

Велика перевага рулонних пресів з високою щільністю — це збільшення ваги рулону без значного збільшення вимог до потужності трактора.

Класична суперечка між рулонними та квадратними пресами не визначає переможця — квадратні тюки дорожче пресувати, але дешевше перевозити і зберігати, рулони дешево пресувати, але їх логістика та зберігання коштує дорожче. Загальна ж собівартість заготівлі тонни соломи в обох технологій була близькою. Так було до появи на ринку рулонних пресів високої щільності трамбування. Як рулонні, вони забезпечують не високу собівартість формування рулонів, а за рахунок високої маси рулонів їх перевезення та зберігання тепер близьке до квадратних тюків.

Яка різниця у щільності рулонів від різних пресів? 

Марка пресу має великий вплив на щільність рулону. Дослідження DLG п’яти рулонних пресів преміум класу з однієї цінової категорії від різних виробників на пшеничній соломі показало щільність маси від 107 до 150 кг СР/м3. 

Різниця між найвищою та найнижчою щільністю становила 40%. Ті ж самі преса на заготівлі житньої соломи показали зниження щільності на 8%. Це свідчить про те, що структура соломи, з якої вона рослини, також впливає на щільність.

2022 року на базі одного з українських агрохолдингів ми провели порівняння рулонного преса Poettinger IMPRESS з пресом підприємства. Перша різниця, яку ми помітили — IMPRESS в тому самому діаметрі формував рулони більшої маси. Обидва преси використовували 4,5 шари сітки, але в розрахунку на одну тонну соломи IMPRESS використовував сітки менше на €1,8. На загальному об'ємі заготівлі в 3 тис. т це виразилося економією в € 5 ,4 тис. 

Як перетворити кукурудзяну солому на гроші
Читати також

Середня відстань від поля до місця зберігання рулонів становила 25 км. На платформу стає 14 рулонів. За рахунок більшої щільності рулонів з IMPRESS на платформу поміщалось 5 278 кг соломи, тоді як з пресом підприємства лише 3 528 кг. 

Витрати дизелю на одну ходку були однаковими. За рахунок цього вдалося зекономити 2,82 літри дизелю на кожній тонні соломи. Сумарна економія на перевезенні 3 тис. т соломи становила € 8,46 тис. 

 

Врожайність пшениці становила 7 т/га. В валку за комбайном залишилося соломи 3,5 т/га. За рахунок більшої щільності рулонів IMPRESS формував близько 9 рулонів на гектарі. Відповідно, 9 разів зупинявся для обмотування та вивантаження готового рулону. Рулонний прес підприємства з тої самої маси соломи сформував близько 14 рулонів. Він частіше зупинявся, та мав меншу продуктивність. Poettinger IMPRESS за годину звільняв від соломи 5,28 гектар, прес підприємства – 1,26 гектар. Швидка заготівля соломи дозволила злущити поле з мінімальним розривом від комбайнування та мінімальними втратами ґрунтової вологи. 

 

Рулонний прес підприємства 

Poettinger IMPRESS 

Вага рулона діаметром 150 см, кг 

252 

377 

Вартість сітки на тонну соломи, Є 

4,9 

3,1 

Економія на заготівлі 3 000 т, Є 

 

5 400 

Перевезено соломи за одну ходку, кг 

3 528 

5 278 

Витрата дизелю на перевезення 1 тонни соломи, л 

8,5 

5,68 

Економія на перевезенні 3 000 т, Є 

 

8 460 

Продуктивність, га/год 

1,26 

5,28 

Фіксована чи змінна камера? 

За приблизно однакового потоку маси преси зі змінною камерою мали на 10-20% вищу щільність. Коли продуктивність підбору збільшили з 18 до 22 тонн СР / год (на 22%), то щільність рулонів дещо знизилась (на 2%). Набагато чутливіше на збільшення швидкості відреагували преси з фіксованою камерою. Для них пресування із зменшенням швидкості підбору збільшило щільність зовнішніх 40% рулону. 

Тобто, рулонні преса з змінною камерою забезпечують вищу щільність, що практично не змінюється як при повільному підборі, так і при швидкісному. Рулонні преса з фіксованою камерою мають меншу вартість та простішу конструкцію, але забезпечують нижчу щільність (в основному за рахунок рихлішої серцевини), яка додатково зменшується при швидкісному підборі. 

Якщо вирівняність поля чи потужність трактора не дозволяє швидкісний підбір, то можна звернути увагу на прес з фіксованою камерою.  

Преса з змінною камерою пресування забезпечують більшу на 10-20% вагу рулону та краще працюють при швидкісному підборі

З нарізкою чи без? 

Якщо прес буде використовуватися не лише для заготівлі соломи, а й для заготівлі сінажу, то використання системи нарізки є обов’язковим. Солома, що буде використовуватися для підсилки, повинна мати довжину не більше 7-9 см. Цього достатньо щоб збільшити здатність соломи всмоктувати вологу, корова менше соломи викидала з стойломісця, а готова суміш не забивала систему гноєвидалення.

Такої нарізки можна досягти як спеціалізованими подрібнювачами, так і пресом з 16-ма ножами. Солома, що буде додана в повнозмішаний раціон повинна мати довжину до 4 см (окремі раціони — до 2 см). Для цього потрібен спеціалізований подрібнювач чи прес з 32-ма ножами. 

Прес-підбирачі з ножами забезпечують вищу щільність пресування

При заготівлі житньої соломи з нарізкою рулонними пресами зі змінною камерою пресування щільність рулонів збільшилась на 12-20%. Чим коротшою була нарізка, тим більшою була прибавка щільності. Застосування нарізки на пресах з фіксованою камерою пресування збільшила щільність на 6-10%. Використання ножів також призвело до збільшення потреби в потужності. 

Солома, що буде використовуватися для підсилки, повинна мати довжину не більше 7-9 см

Скільки шарів сітки? 

Рулони соломи після вивантаження з пресу розширюються розтягуючи сітку. Це стосується як пресів з фіксованою, так і пресів з змінною камерою. Вимірювання показали, що рулони з пресувальної камери діаметром 125 см після вивантаження можуть мати діаметр до 140 см. 

Якщо кількість шарів сітки збільшити з 3,5 до 4,5, то цей ефект проявляється слабкіше. Реальний діаметр рулону з 4,5 шарами сітки на 2% менше, порівняно з 3,5 шарами, а об’єм менше на 4%. Більша реальна щільність зменшує потребу в об’ємі для зберігання та покращує стійкість до опадів за зберігання під відкритим небом. Більша кількість шарів сітки буде необхідною при недбалому поводженні з рулонами при перевезенні та вивантаженні. 

Разом з тим, збільшення шарів сітки — це не лише більші витрати на сітку, а й зниження продуктивності заготівлі. Кожен додатковий шар сітки збільшує час простою для обмотування та знижує продуктивність зміни на 6%. Використовуйте якісну сітку і стільки шарів, скільки наступна техніка зможе доставити рулони в цілості. 

Якого діаметру мають бути рулони? 

Більший діаметр рулону зменшує кількість рулонів на гектар, а, отже, зменшує потребу в сітці, часу на обмотуванні сіткою, часу на вивантаження, витратах на завантаженні, транспортуванні та зберіганні в перерахунку на тонну соломи. 

Щільність пресування, кг СР / м3 

150 

Вологість, % 

10 

Кількість шарів сітки 

4,5 

Врожайність пшениці, т/га 

6 

   

Діаметр рулону 

Вага рулону 

Рулонів на га 

Продуктивність 

Сітки на рулон 

Сітки на рулон 

Сітки на тонну 

125 см 

245 кг 

12,24 шт 

5,8 га/год 

17,67 м 

0,71 Євро 

2,9 Євро 

155 см 

377 кг 

7,96 шт 

6,66 га/год 

21,9 м 

0,87 Євро 

2,31 Євро 

185 см 

538 кг 

5,58 шт 

7,17 га/год 

26,15 м 

1,04 Євро 

1,93 Євро 

185 см діаметр рулону в порівнянні з 125 см дозволяє економити до 33% на сітці (-0,97 Євро на кожній тонні). Менше зупинок для обв’язування збільшує продуктивність підбору на 19% (+1,37 га/год). При цьому, з більшими рулонами важче маніпулювати вручну. Також обмеження на розмір рулону можуть бути зі сторони зберігання та використання (розміри вхідного отвору в котлі, маса соломи в повнозмішаному раціоні, можливості подрібнювача соломи тощо).  

Платформа довжиною 10,4 м може на собі перевозити 26 рулонів діаметром 125 см, тобто, 6 370 кг соломи. Рулонів діаметром 185 см на ній поміститься лише 16 шт, але це 8 608 кг. Заготовлюючи рулони 185 діаметра за одну ходку можна перевезти на 2 238 кг соломи більше. Економічні переваги на логістиці будуть тим відчутніше, чим довшими будуть переїзди від поля до місця зберігання. 

Отже:

  • Оберіть продуктивність преса так, щоб він не затримував наступні агрономічні операції. Сучасні професійні преси можуть мати високу продуктивність. 
  • Сучасні рулонні преса високої щільності забезпечують високу продуктивність заготівлі з мінімальною собівартістю тонни соломи. 
  • За швидкісного підбору краще себе показують преса з змінною камерою.  
  • Нарізку варто обирати відповідно до потреб наступних машин (подрібнювача, розподільника соломи тощо). Коротка нарізка збільшує щільність пресування, але потребує додаткової потужності трактора. 
  • Шарів сітки варто обирати мінімальну кількість за якої рулони рулони залишаться цілими. Чим обережніше працює з рулонами наступна техніка, тим менше шарів сітки можна використовувати. 
  • Із збільшенням діаметру рулону зменшуються витрати на сітку в розрахунку на тонну маси та збільшується продуктивність заготівлі. 

Володимир Мірненко, бренд-менеджер «Пьотінгер Україна»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus