Інформація про точне землеробство має бути доступна всім працівникам компанії — Агрейн

Серед аграріїв ще достатньо тих, хто скептично налаштований до точного землеробства та найпередовіших технологій. Проте компанії успішно впроваджують цю технологію, коли між керівництвом та працівниками сформувалася довіра.

Таку думку висловив директор департаменту інновацій агрогрупи «Агрейн» Кирило Дружинін в матеріалі «Як запровадити нові технології в агрохолдингу: практичні поради від Агрейн» на Latifundist.com.

За його словами, коли йдеться про впровадження інновацій, є щонайменше три різні реакції співробітників на впровадження точного землеробства в компанії. Проте, що взаємодія з людьми, яким складно приймати інновації, має ґрунтуватися на довірі. Відтак, спеціалісту з точного землеробства повинен довіряти і тракторист, і агроном.

«Не треба змушувати агронома вивчати якісь ази точного землеробства. Так само фахівцю з точного землеробства не потрібно знати все про агрономію. Важливим є симбіоз у роботі цих людей. Агроном ставить завдання з конкретними якісними та кількісними параметрами. А працівник із точного землеробства забезпечує це», — каже він.

За словами Кирила Дружиніна, не потрібно сприймати точне землеробство як щось, на чому можна насамперед заощадити гроші, отримати більший урожай. Його мета — зробити технологічну операцію на найвищому рівні. Це вже зі свого боку дасть гарний економічний ефект.

«Але основу цього економічного ефекту закладає агроном. Тому що він обирає технологію вирощування, а ми забезпечуємо можливість реалізації цієї технології», — додає він.

Кирило Дружинін каже, інформація по точному землеробству має бути доступна всім працівникам компанії. Незабаром ця технологія буде звичайним виробничим процесом — простим землеробством, тільки з вищою точністю. Адже те, що два роки тому здавалося неймовірним, сьогодні сприймається як належне.

Експерт акцентує на тому, що аби співробітники прийняли нововведення, насамперед потрібно пояснити, навіщо це робиться. Адже будь-якій людині неприємно, коли її змушують виконувати якусь роботу, не пояснюючи, не даючи вибору. Якщо працівник не розуміє, треба дати можливість спробувати технологію у роботі.

«Багато нововведень полегшують роботу трактористу: автокерування, авторозвороти, autopath. Ці технології знімають навантаження з водіїв техніки. Сьогодні людина в тракторі — оператор — насамперед повинна стежити за агрегатом та якістю операцій, а трактор має сам їхати», — додає Кирило Дружинін.

Він повідомляє, що в агрогрупі «Агрейн» і керівництво, і агрономи, і інженери залучені до технології точного землеробства, розуміють і приймають її. За кілька років роботи з трактористами сформувалася довіра. Вони самі вимагають навчання, хочуть розвиватись.

Нагадаємо, Європа більш як на третину збільшила імпорт української високоолеїнової соняшникової олії. За вересень-грудень 2021/22 МР Україна експортувала 138 тис. т високоолеїнової соняшникової олії, що на 12% поступається показнику за аналогічний період минулого року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus