Аграрні діаманти: соняшник, олія та шрот — ціни та пропозиції

Альона Царьова, авторка блогу, старший менеджер олійноекстракційного заводу
Альона Царьова, авторка блогу, старший менеджер олійноекстракційного заводу

А ви забили? Забули?

А я повернулась...

Свята минули, пора і честь знати. Працюємо!

Ринок вже прокинувся повністю, насіння соняшника їде, олія росте в ціні і непогано продається, а шрот на експорт переживає не кращі часи. Із суспільного: Польща призупинила блокаду автотранспорту на своїх кордонах, а Румунія розпочала. Дуже хочеться запитати, що вони від нас хочуть?! Ось тільки не ту «офіційну причину», а насправді.

Польська блокада. Чому український бізнес має взяти справу в свої руки
Читати також

Стосовно ліцензій у Мінекономіки, наче всі вже розібралися, але хочу поділитися гарною новиною. Можливо, не всі знають, що згідно постанови КМУ не використані ліцензії у 2023 році, будуть дійсні до 1 березня 2024 року. Також є ще одна значима поправка, а саме толеранс не повинен перевищувати 5%, тож якщо ліцензія на 500 тонн, то максимальний експорт за цією ліцензією 525 МТ. І, найголовніше, тепер забуваємо про цейтнот, тому що вона видається на рік.

Що ж приступимо до маленького і суб'єктивного огляду:

Соняшник класно себе відчуває на тлі підвищення цін на олію. Звісно, не ті захмарні цифри, які так жадає побачити фермер. Але і не ті, які ми бачили на початку сезону. Ціна варіюється, з того що я бачу це: 15000 грн + з ПДВ СРТ завод, але подекуди є і 16000 грн з ПДВ (Одеська-Миколаївська обл.), а на Ізмаїлі 16000+, 295$ дають за насіння без ПДВ у центрі нашої Неньки. Щодо експорту, то це приблизно 380-390$ на кордоні з сусідами.

Ціна на олію росте, тож залишається лише спостерігати, що буде з нашими «аграрними діамантами» далі.

Олія — втіха переробника. Нарешті в калькуляторі краш-маржі немає мінусу. Не так давно заводи працювали тільки, щоб не стояти, або словами класика: «Щоб не плакать, я сміялась». А сьогодні все інакше: щось рахується, щось продається, відчуваєш, що живий. Звісно є ностальгія по весні 2022 року, коли ціна була 1800$, але гріх жалітись.

Переходимо до цін: СРТ (велика вода) 775$ на заборі, за об'єми +, СРТ (мала вода) 785-790$, FOB Україна 800-810$, DAP кордон Польща 770$, Турція, Мерсін 880-885$, Китай 840-850$ що дуже слабенько в порівнянні з Індією 895$.
Єгипет оголосила GASC тендер де за at sight LC продавці показували від 950$ до 1000$, і ціна за 180 днів від 993$ до 1210$.

І наприкінці вже стало доброю традицією поговорити про шрот.

Ось з цією продукцією є питання. Гравці контейнерного ринку наразі у відпустці, за це дяка і Китаю з їх 300$ на СІF, і хуситам у Червоному морі, які тероризують суда, логістичний пояс збільшився. Якщо скласти всі ці фактори, то самі розумієте, поки не їде. При надії лишень ті, хто працює балк, ціни наступні: СРТ Одеса/Південний 205-210$ за розсип, СРТ Південний/Чорноморськ 220-225$ за гранулу, стосовно Дунаю не чула. Польща на DAP дає не більше 230$, Туреччина високі 270$ на Мармарі, Італія високі 280$. І не з такими ситуаціями справлялися, не втрачаємо ентузіазму.

Зрештою наше життя циклічне, якщо десь погано, завтра буде добре. Бажаю Вам, щоб ваша «життєва зебра», була білою у чорну смужку, а не навпаки. Від всієї душі бажаю гарних вихідних.

І памʼятаємо, що все буде Україна, і все буде агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus