Соняшник не знає, куди звертати. Краш-маржа плаче на калькуляторі. Шрот не тішить

Альона Царьова

Доброго здоров'я цього суботнього дня, Пані та Панове.

Ви знаєте, мені здається, ми живемо в якійсь аномальній зоні, сусідні країни напередодні весни масово або частково сходять з розуму. Тільки лінивий ще не знає, що трапилося у Польщі. Градус непорозуміння тільки підвищується і про це більш докладно читайте на Латі. Щодо мене, я з риторичними питаннями: 

Хто Вам дозволив так поводитись з чужим добром? Ви знаєте, як це продовжувати сільськогосподарську діяльність під час війни? Відколи, Вам нашої агропродукції стало забагато, ба більше, відколи це вона стала не така за якістю? І найголовніше питання, а скільки «кривавої продукції з недодержави» було завезено в Європу після повномасштабного вторгнення в Україну і псевдосанкцій?

Лють. Якщо європейські колеги мене читають, то я готова вступати в дискусію з цього приводу. 

Дуже прикро з того, що наша країна наразі виглядає «сировинною базою», і замість того, щоб робити продукцію, реалізувати її і отримувати більшу валютну виручку, краще підтримати економіку і розвиватись, ми змушені виживати і боротися за місце «під світовим аграрним сонцем». 

Йой, прошу, не хотіла так починати вихідні, але вже накипіло.

З легким серцем перейдемо до цін, для цього ви власне і зайшли:

Дива не трапилося — ринок соняшника та продуктів переробки продовжував падіння, і ось що показали мені покупці соняшнику: 

  • ціни на умовах СРТ завод від 13800-14600 грн з ПДВ. Я на цьому тижні була не дуже залучена до насіння, бо ми потроху закупили. Але в калькуляторі краш-маржі сьогодні погані цифри, якщо купувати і продавати за поточними цінами. 
  • Соняшникова олія теж «окунів ловила», гравці СРТ під кінець тижня показали 740-750$ на великій воді і 755-760$ на Дунаї. При цьому заводи не втрачають надію на покращення, але є в мене відчуття, що це дарма.

Світова картина наступна: азіатський ринок наразі не активний в своїх інтересах до покупки. Китай святкує, в них Дракон і їм не до цього. Індія краще купить соєву олію, ніж соняшникову, бо вона дешевша. 

На сьогоднішній день покупці на умовах CIF Індія дають високі 890$ за соняшникову олію. Саме ця країна зробила тренд місяць тому, коли ми встигли класно продатись. Не забуваємо, що невдовзі поїде по світу врожай з Південної Америки, а дивлячись на котирування, поїде він задешево, тож звідки взятися bullish. 

Звісно, все це прогнози, які я не дуже люблю. Можливо, завтра у світі щось трапиться таке, що олія розправить крила. Поки маємо те, що маємо. 

  • Далі по цінах: Румунія і Болгарія дадуть вам 815$ на умовах CIF, Туреччина Izmir 810$, Marmara 835$, Польща на DAP Ізов 760-770$.

Зі шротом та сама історія. Кормова група полетіла донизу, кукурудза, пшениця обезнадіювала. Ринок балку теж послабився у своїх ідеях, середня ціна яка була по ринку СРТ глибоководні порти 160-165$, чистий FOB, виходячи з індиканцій кінцевих покупців, на CIF виходить приблизно 190-200$. Сумно. 

Потроху бачу покупців на контейнери, який саме дестинейшн не скажу, але попит є. Туреччина, яка наразі є головним покупцем, давала середні 240$ на CIF Мармара. Щодо Туреччини теж є що сказати: ніколи не було, і ось знову. Шановні партнери, ми ж не «вчорашні», і коли на падаючому ринку ви своїм сюрвейєрським компанія кажете зробити показники нижче, ми розуміємо для чого це робиться. Давайте не псувати відносини. 

Далі по цінах: Франція або Марокко вам дадуть 260$ на умовах CIF, Польща при цьому приблизно 215$ DAP Ізов, DAP Північна Італія 260 EUR. 

Я завжди намагаюсь тримати позитив у всьому, але сьогодні якось сумно. Плекаю надію, що березневі угоди принесуть нам задовільну маржу, ми перестанемо жити під тиском, і наші сусіди з ЄС схаменуться в свому божевіллі. Бути добру!

Всім любові та натхнення на наступний робочий тиждень. Все буде Україна! Все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus