Штиль на ринках соняшника і олії. Шрот лихоманить, європейці йдуть в дефолти

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Вітаю Аграрії, незламні й непереможні, ті, хто ще тримається на плаву, і намагається підтримати економіку держави. 

Цієї суботи я без новин, лишень з оглядом ринку, бо все вже переговорено і в мене від цього інфопростору вже сіпається око, думаю, як і у вас.

Рентабельність виробництва соняшнику в Україні падає. Заводи можуть скоротити обсяги переробки
Читати також

Відволікаючись від всіх юродивих, можу трошки розповісти про КНР. Там вже закінчили святкувати й нарешті активно почали працювати. Що виявилось?! 

А запасів олій багатенько! І не просто багатенько, а через край. Тому враховуючи імпортні форварди по сировині, які вже законтрактовані на весну, потрібно запаси зменшувати. 

А ось зі соєвим шротом ситуація інша. Поки в Китаї святкували, запасів стало менше майже на 200 тис. т, і заводи розпочали переробку. Як вони все це збалансують — це вже їх питання. А ось, чи вплине це на ринок і чи з'явиться активний попит зі сторони Китаю? Вважаю, що ні. Бо не забуваємо про те, що на порозі вже врожай з Аргентини.

Ну що, пройдемося по цінах? 

Насіння соняшника стабільне (хоч щось стабільне), ідея покупки 11-12 тис. грн без ПДВ і 13 800-14 500 з ПДВ на базисі СРТ завод залежно від регіону. 

Є попит на експорт 425$ на Варні, Болгарія на умовах DAP, Туреччина є спот попит за ціною 430$ на умовах CIF. 

Ну і як переробнику порахувати «нерахуєме»? І навіть більше, як бути тим заводам, які знаходяться на Сході, і живуть в постійному стресі, бо поруч чокнуті стягують війська, а всі ми знаємо, що стояти заводу іноді дорожче, ніж навіть перероблятись в нуль.

Ціни на насіння соняшника стабільні

Олія соняшникова теж більш-менш статична, від цього, звісно, нікому не легше. 

Так, за одну тонну вам дадуть 740-750 $ на СРТ Велика Одеса і до 760$ на умовах СРТ Дунай. Перевалка приблизно + 15$, тож FOB розумієте самі. 

Болгарія та Румунія розщедряться до 810$ за олію на DAP, на CIF Туреччина Ізмір 805-810$, Мерсін високі 820$. 

Іспанія — високі 870$ на умовах CIF. 

Індія шукала супер спот і давала премію приблизно +25 доларів до їх ціни в 910+$ на умовах CIF, Китай не більше 830$ на умовах доставки до головних портів Китаю. 

Про Польщу хотіла б промовчати, адже казали, що немає наслідків від вакцинації ковіду, чи це від рубльової вакцинації, а, шановні? 

Ті ж кого, епідемія не торкнулася, дають 750-760$ на умовах DAP Польща, але «Месплан» не підтверджують, і на автівках лячно, там можуть знайтись «генії», яким буде не до вподоби не тільки зерно, а й олія.

Олія соняшникова

Шроту не легше, не може оговтатись. 

Внутрішній ринок. Заводи від 6000-6500 грн з ПДВ, більш-менш їде, торгують. Покупці показують рівні 155-160$ на умовах СРТ Одесса/Південний, на тижні, звісно, чула і 170$, але то комусь горіло. 

Навряд здивую інформацією, що багато європейських контрагентів зараз дефолтують контракти, тож будьте обережні, ціна не росте. 

Туреччина 225-230$ СIF Мармара, Іспанія показує 250+$ CIF Таррагона, Китай 280$ CIF на контейнерах в «сонячний день». Польща при надії на адекватність мітингувальників показує 190$ на умовах DAP Ізов.

Як сказала Маргарет Тетчер: «Я виключно терпляча, за умови, що врешті-решт вийде по-моєму». А ви знаєте, в мене бажання, щоб вийшло по-нашому. Тож адаптуємось, працюємо і відпускаємо свої доводи розуму на вихідні. 

Весна, Друзі! Бажаю Вам гарних і спокійних вихідних. Все буде Україна! Все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus