Фрахтові ставки на транспортування зерна з українських портів досягли дна

Фрахтові ставки з українських портів до пунктів призначення суттєво впали в усіх сегментах фрахтового ринку, якщо порівнювати поточні рівні з минулим роком.

Юрій Мельников

старший фрахтовий брокер

Atria Brokers

«Власники, як завжди, розраховують на сезонне підвищення. Фрахтувальники розраховують на протилежне, враховуючи прогноз зниження експорту зерна з Причорномор’я в 2024/25 МР через погодні умови».

Підсумки річної динаміки фрахтових ставок

За словами Андрія Врінчану, фрахтового брокера Atria Brokers, у 2023 році фрахтові ставки для коастерів з українських портів до портів Середземномор’я та більш віддалених напрямків були помітно високими.

Андрій Врінчану

фрахтовий брокер

Atria Brokers

«Ставки до східного Середземномор’я становили від 30 до 40 USD/т, а до Італії — від 40 до 50 USD/т.  До Іспанії фрахт становив середні 50 і низькі 50 USD/т. У регіоні Мармари ставки сягали високих 30 USD/т. Однак у 2024 році показники суттєво знизилися. Вартість транспортування до східного Середземномор’я зараз коливається від низьких до середніх 20 USD/т, а фрахт до Італії впав до високих 20 USD/т. До портів середземноморського узбережжя Іспанії фрахт знизився до низьких 30 USD/т. Для Греції ставки зараз знаходяться на рівні низьких 20 USD/т до східного узбережжя та середніх 20 USD/т до західного узбережжя. У регіоні Мармари також спостерігалося різке падіння, а ставки знизилися до високих 10 USD/т».

На думку Андрія, відновлення роботи українських глибоководних портів і зменшення спричинених війною перебоїв у роботі портів сприяли нормалізації торговельних шляхів і зменшенню передбачуваних ризиків.

Павло Лисенко, фрахтовий брокер Atria Brokers, також зазначив, що рік тому ставки для коастерів істотно зросли після серії атак на українську портову інфраструктуру з боку росії. Так, уже в середині серпня фрахтові ставки на Мармару сягнули позначки в середині 40 USD/т через побоювання власників заходити в українські порти.

«Цього року власникам досить складно наполягати на своїх рівнях ставок через все ще широкий вибір відкритого тоннажу в Чорноморському регіоні (на тлі напливу суден типу «море-річка» з азовського ринку після турецької заборони імпорту пшениці), а також через зменшення кількості замовлень на перевезення зерна, зокрема з Дунаю, так як глибоководні порти України працюють і обслуговують основні обсяги перевезення зернових хендісайзами, супрамаксами та панамаксами», — зауважив Павло Лисенко.

Юрій Мельников так прокоментував динаміку на ринку хендісайзів:

«2023 рік показав переважно зростання ринку. У січні 2023 року фрахт партій 25-30 тис. т з глибоководних портів до Равенни фіксувався на рівні 35-37 USD/т, а у жовтні він вже сягнув 47-49 USD/т. Однак, у листопаді спостерігалися фіксації хендісайзів з українського Чорного моря до Італії на рівні 42-43 USD/т. Отже, наприкінці року ринок пом'якшився. Така ж тенденція до зниження досі зберігається у 2024 році. У січні ставки до східного Середземномор’я фіксувалися на рівні 31 USD/т, а в червні вже 21-22 USD/т».

За його словами, фрахтові ставки в основному відображають попит зернового ринку.

Аналогічна динаміка спостерігалася в сегменті панамаксів.

Юрій Мельников

старший фрахтовий брокер

Atria Brokers

«У 2023 році ринок був сильним, а в 2024 році він знизився. Для порівняння, у вересні 2023 року фрахтові ставки з українських глибоководних портів до південного Китаю становили близько 60 USD/т. У жовтні вони досягли близько 65 USD/т. У грудні 2023 – січні 2024 ставки перевищили 70 USD/т. Однак у березні 2024 року вони знову повернулися до 60 USD/т. У червні фрахтувальники були готові платити 50-низькі 50 USD/т».

Юрій Мельников підкреслив, що завдяки роботі українського зернового коридору протягом січня-червня 2024 року фрахтовий відділ Atria Brokers здійснив брокерування 731 тис. т вантажів, що вже перевищило загальний обсяг тоннажу, заброкерованого протягом січня-грудня 2023 року. Компанії вдалося збільшити загальну частку суден розміру «хенді» та «панамакс» в 2 рази на рік — до 60% від загального об’єму вантажів, опрацьованих компанією.

Якщо говорити про малотоннажні сегменти, то на ринок барж найбільше вплинуло відкриття глибоководних портів.

«Минулого року в середині липня попит на баржі з боку фрахтувальників був досить жвавим, і фрахт на перевезення зерна з українських портів Дунаю до Константи становив близько 30 EUR/т», — повідомив Павло Лисенко.

Він зазначив, що відповідні ставки наприкінці липня підскочили до 38-39 EUR/т після ракетного обстрілу дунайських портів росією 24 липня. Цього року відповідні ставки ледве перевищують 10 EUR/т через серйозну нестачу замовлень на ринку. Однак нова атака російських безпілотників на портову інфраструктуру Дунаю, яка відбулася 24 липня 2024 року (точно в той самий період, що й минулого року), може викликати занепокоєння серед судновласників, що, можливо, допоможе їм наполягати на своїх рівнях ставок з новим потоком вантажів на ринку.

Поточна ситуація

Лілія Чубинська, фрахтовий брокер Atria Brokers, каже, що наразі в сегменті коастерів в цілому присутні позитивні настрої судновласників і ведмежі настрої фрахтувальників.

«Таким чином, все ще існує значний розрив між ідеями власників і фрахтувальників. Однак деякі власники все ще вважають за краще фіксувати свої судна на рівнях, ближчих до рівнів фрахтувальників, щоб уникнути простою суден», — зазначила вона.

Чубинська каже, що такі ж позитивні настрої з боку судновласників панують і в сегменті хендісайзів, оскільки вони очікують, що новий врожай підштовхне ставки вгору. Очікуванням власників також сприяє позитивна динаміка Балтійського індексу. Винятком на ринку хендісайзів можуть бути спотові поставки, але дуже рідко.

У сегменті панамаксів вона відзначає відтік тоннажу і брак вантажів, що призвело до зростання фрахтових ставок.

«Така сама ситуація в сегменті ультра. У чорноморському регіоні бракує кандидатів. Минулого тижня ультра пропонувався на Індонезію на рівні низькі 50-і USD/т, на Бангладеш – середні-високі 50-і USD/т і на південний Китай – 50-низькі 50-і USD/т. Панамакс до В’єтнаму пропонувався на рівні середні-високі 40-і USD/т», — зуважила Лілія.

Виконано за допомогоюDisqus