Смарт-Холдинг

Промислово-інвестиційна група, що об'єднує підприємства ГМК та нафтогазового комплексу, суднобудування, сільського господарства, рітейлу, нерухомості, фінансів та страхування
1538

«Смарт-Холдинг» — промислово-інвестиційна група України, яка об'єднує підприємства, що поділяють спільні стратегічні цілі та принципи ведення бізнесу.

Інтереси «Смарт-Холдингу» зосереджені у галузях, які є ключовими для економіки країни: сфера гірничо-металургійного та нафтогазового комплексів, банківський сектор, сільське господарство, рітейл, суднобудування та нерухомість.

Згідно з аналітичною системою YouControl, бенефіціарний власник - Вадим Владиславович Новінський.

Профіль Facebook

Профіль бізнесу «Смарт-Холдинг»

Напрямки діяльності «Смарт-Холдинг»: 

Агробізнес

Сільськогосподарський бізнес є стратегічним і розглядається як перспективна точка зростання. Основний інвестиційний проект у цьому напрямі – агрохолдинг HarvEast Holding, мажоритарним акціонером якого з часткою 75% є група СКМ.

Аграрний напрямок також представлений компаніями, об'єднаними під ТМ «Верес», які спеціалізуються на вирощуванні та переробці плодоовочевої продукції.

Загальний земельний банк сільськогосподарських активів, у яких беруть участь підприємства «Смарт-Холдинга», перевищує 100 тис. га.

Гірничо-металургійний комплекс

Найбільшою інвестицією холдингу в ГМК є пакет акцій «Групи Метінвест», управління якою «Смарт-Холдинг» здійснює на партнерських засадах із Групою «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ).

«Група Метінвест» — вертикально інтегрована група металургійних та гірничодобувних компаній. До неї входять металургійні та видобувні виробничі підприємства, розташовані в Україні, Європі та США, а також мережа продажів, що охоплює всі ключові ринки. Материнською компанією групи Метінвест є Metinvest B.V.

Енергетика

З 2011 року «Смарт-Холдинг» розвиває проекти у сфері видобутку нафти та газу, а також альтернативної енергетики. Ці проекти були об'єднані в бізнес-напрямок «Смарт Енерджі» (Smart Energy). Нафтогазове крило «Смарт-Холдингу» представлено публічною британською компанією з активами в Україні Regal Petroleum, а також українськими газодобувними підприємствами «Пром-Енерго Продукт» та «Укргазвидобування». У сфері альтернативної енергетики «Смарт-Холдинг» реалізує проект будівництва мережі заводів із виробництва паливних пелет із біомаси. Першим кроком проекту став завод «Він-Пеллета» у Вінницькій області

Фінанси

Фінансовий бізнес "Смарт-Холдингу" представлений «Юнекс Банк».

Нерухомість та девелопмент

Девелоперський напрямок "Смарт-Холдингу" представлений компанією Smart Urban Solutions.

Суднобудування

З 2005 року Смарт-Холдинг розвиває суднобудівний напрямок, представлений «Смарт Мерітайм Груп» (Smart Maritime Group, SMG). До складу SMG входять Миколаївська та Херсонська верфі, кожна з яких займає лідируючі позиції у суднобудівній галузі як в Україні, так і в Азово-Чорноморському регіоні.

Логістика та інфраструктура

2016 р. — «Смарт-Холдинг» вирішив створити логістичний хаб у форматі індустріального парку з акцентом на вантажоперевалку продукції аграрного сектору та металоконструкцій. Проект реалізується на незадіяних в основному виробництві територіях Миколаївської верфі Смарт Мерітайм Груп. У рамках проекту створено керуючу компанію «Наваль Логістик» та компанію-оператор «Наваль Парк».

З 2007 р. — «Смарт-Холдинг» реалізує масштабний інфраструктурний проект будівництва морського торгового порту «Очаків». Проект, що реалізується на умовах державно-приватного партнерства, дозволить перетворити діючий малий порт на один із глибоководних гирлових портів на Чорному морі з можливістю перевалки вантажів до 20 млн тонн на рік. У порту передбачається побудувати вугільний, зерновий термінали, а також термінал перевалки залізорудної сировини. Модернізацію порту планується завершити до 2020 року.

Група компаній «Ю-ПОРТ» створена для реалізації нових проектів у портовому бізнесі в січні 2008 року. За 15 років роботи команда створила: зерновий перевантажувальний термінал у Херсонському морському торговому порту (проект розпочато у 1997 році, в експлуатації — з 1999 року), 5 експедиторських та 3 агентські компанії в Херсоні та Миколаєві, 2 сюрвейєрські компанії в Україні та Казахстані.

Група компаній «Ю-ПОРТ» представлена ​​в Україні офісами у Києві, Дніпрі, Миколаєві, Херсоні, Очакові, а також має представництва у Лугано (Швейцарія) та Лондоні (Сполучене Королівство).

Компанія «АС-Транссервіс» забезпечує транспортно-експедиторське обслуговування вантажів та організації перевалки у морських портах України.

Портова інфраструктура Групи Компаній «Ю-ПОРТ» складається з двох зернових терміналів, що надають послуги з перевалки та зберігання зернових, бобових, олійних вантажів та продуктів їхньої переробки.

У 2013 р. «Ю-ПОРТ» розпочала менеджмент терміналу «Дніпро Карго Лімітед» у морському порту Херсон.

Характеристики терміналу:

  • 3 складу горизонтального типу зберігання, що забезпечують одноразове накопичення 30 тис. т різнорідних вантажів;
  • прийом вантажу з автомобільного, залізничного та водного транспорту продуктивністю 350 т/год;
  • електронні системи вагового контролю, що включають автомобільні (вантажопідйомністю 60 т), залізничні (вантажопідйомністю 100 т) та бункерні ваги (продуктивністю 350 т/год).

Термінал може приймати судна дедвейтом до 12 тис. т з осадкою до 7,6 м у прісній воді та максимальною довжиною до 200 м.

У 2014 р. введено в експлуатацію першу чергу зернового терміналу «Ю-Порт Очаков» — збудовано підлоговий склад місткістю 9,5 тис. т одноразового зберігання.

Характеристики зернового терміналу:

  • 3 силоси по 6,6 тис. т; відвантаження з автомобільного, водного та залізничного транспорту, вивантаження - на станції «Ясна Зоря» з подальшим перевезенням вантажу автотранспортом на термінал порту;
  • конвеєрні системи прийому (станція розвантаження автотранспорту, пункт розвантаження водного транспорту) продуктивністю 175 т/год та відвантаження зерна на водний транспорт продуктивністю 500 т/год;
  • електронні системи вагового контролю, що включають двоавтомобільні ваги (вантажопідйомністю 80 т), бункерні ваги продуктивність 500 т/год, вагонні ваги;
  • контроль якості вантажу (сертифікована лабораторія).

Причал №3 — глибина біля причальної стінки 7,35 м, довжина 150 м.

Підхідний канал порту Очаків – глибина 6,20 м, ширина 50 м, довжина 3,25 морських милі (6,02 км).

Відстань до глибоководної точки рейдового навантаження у «Банки Трутаєва» -10 морських миль.

Історія розвитку «Смарт-Холдинг»

1995 р. — створення компаній, що спеціалізувалися на поставках матеріалів для гірничодобувної та металургійної галузей і стали основою Смарт-Холдингу.

1999 р. — для управління проектами в гірничо-металургійному комплексі створюється «Смарт-груп».

2000 р. — «Смарт-груп» отримує в управління ВАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" (Кривий Ріг).

2001 р. — до складу Групи входить «Південний ГЗК», що дозволяє зайняти позиції одного з ключових гравців на ринку постачання залізорудної сировини.

2003 р. — до складу Групи входить «Юнекс Банк» та компанії, об'єднані під ТМ «Верес», одні з лідерів на ринку плодоовочевої консервації.

2004 р. — входить Макіївський металургійний завод, який перебував у процедурі банкрутства, комбінат стає одним із ключових активів металургійного спрямування холдингу. Придбано 83,6% акцій ВАТ «Херсонський суднобудівний завод», тим самим закладаються основи майбутнього суднобудівного бізнесу.

2006 р. — створюється ЗАТ «Смарт-Холдинг», під керівництвом якого продовжилася диверсифікація інвестиційного портфеля за рахунок капіталовкладень у галузі, як суднобудування, видобуток нерудних матеріалів, агропромисловий комплекс. «Смарт-Груп» набуває у держави 93,83% акцій Балаклавського рудоуправління ім. А.М. Горького.

2007 р. — Смарт-Холдинг та СКМ приймають рішення об'єднати свої сталеливарні та гірничодобувні активи на рівні холдингової компанії Metinvest B.V. (Нідерланди) та створити одну з найбільших гірничо-металургійних компаній світу. Група входить до девелоперського бізнесу, починаючи співпрацю з компанією «Юджин». Придбання Чорноморського суднобудівного заводу.

2008 р. — створюється ТОВ «Смарт-Нерудпром», що реалізує ініціативи у сфері нерудних матеріалів. У Групу входять «Євпаторійський завод будівельних матеріалів», «Сакський завод будівельних матеріалів», «Запорожньорудпром». Девелоперська компанія «Юджин» розпочинає реалізацію широкомасштабного проекту реконструкції Троїцької площі.

2009 р. — підприємства Смарт-Холдингу інвестують у розвиток торгової мережі «Амстор» під однойменною торговою маркою.

2010 р. — Смарт-Холдинг стає співзасновником футбольного клубу «Севастополь». У СГрупу входить ТОВ «Пром-Енерго Продукт».

2011 р. — Смарт-Холдинг купує контрольний пакет британської газодобувної компанії Regal Petroleum, яка контролює низку перспективних газоконденсатних родовищ в Україні. У подальшому портфель нафтогазових активів розширюється за рахунок оформлення оперативного контролю над компанією «Укргазвидобування», а діяльність напряму координується профільним підприємством ТОВ «Смарт Енерджі».

Для ефективного управління сільськогосподарськими активами та реалізації інвестиційних проектів у сфері АПК Смарт-Холдинг та СКМ створюють агропромисловий холдинг HarvEast. Сьогодні HarvEast, володіючи земельним банком, що досягає 197 тис. га, претендує на роль одного з лідерів на внутрішньому аграрному ринку.

2012 р. — Смарт-Холдинг вирішує розвивати свій фінансовий напрямок: у німецької групи Commerzbank було придбано «Банк Форум». Група інвестує у будівництво заводу з виробництва твердого біопалива у Вінницькій області та набуває акцій ПАТ «Сумське НУО ім. Фрунзе».

2013 р. — Херсонський суднобудівний завод завершує виконання контракту на будівництво серії повнокомплектних танкерів проекту RST27 на замовлення компанії SVL (Мальта). Це була перша серія повнокомплектних суден, збудованих у незалежній Україні.

Акціонери HarvEast затверджують довгострокову стратегію ррозвитку агрохолдингу, однією з цілей якої є консолідація банку землі у розмірі 500 тис. гектарів. Regal Petroleum (група компаній Smart Energy) розпочала випуск зрідженого газу стандарту «пропан-бутан автомобільний», компанія стала другим приватним виробником зрідженого газу в Україні.

2014 р. — переформатування деяких бізнес-напрямків через політичну та економічну кризу в Україні. Нацбанк відмовляє ПАТ «Банк Форум» у виділенні стабілізаційного кредиту та приймає рішення про запровадження тимчасової адміністрації. Смарт-Холдинг виходить із бізнесів, локалізованих у Криму — нерудного та аграрного (Радгосп «Весна»). Частка Смарт-Холдингу в КК Metinvest B.V. збільшився до 23,76%. Суднобудівне об'єднання Smart Maritime Group балансується за рахунок роботи машинобудівного сегменту та вантажоперевалки. Представництво Regal Petroleum завершує сертифікацію пропан-бутану автомобільного власного виробництва та розпочинає його офіційний продаж на електронному майданчику.

2015 р. — корпоративний конфлікт з міноритарним акціонером групи компаній «Амстор». Смарт-Холдинг та FOZZY GROUP реалізують спільний проект: бізнес рітейлу «Амстор» починають працювати під брендом «Сільпо», а торгові центри «Амстор» - під оригінальною назвою. Смарт-Холдинг вийшов із продуктового роздрібу та переключився на інвестування в управління комерційною нерухомістю. Для управління торговими центрами Амстор створюється компанія Амстор Рітейл Груп. На Херсонській верфі Smart Maritime Group будуються два буксири проекту Т2440 для Kirgan Holding S.A.

2016 р. — для реалізації проекту хаба у форматі індустріального парку створено керуючу компанію «Наваль-Логістік» та компанію-оператор «Наваль Парк», що надає повний спектр послуг, пов'язаних із перевалкою вантажів. Підприємства, що входять до групи Смарт Енерджі, розпочинають продаж природного газу власного видобутку через електронний майданчик Fabrikant.ua.

2017 р. — «Юнекс Банк» змінює стратегію та починає розвиватися як універсальний банк із фокусом на роздрібний бізнес. Smart Maritime Group продовжує концентрувати зусилля на наданні якісного судноремонту. Запуск на базі Херсонської верфі сервісу з обробки листового прокату – спільний проект із компанією «Метінвест». Компаніям групи Smart Energy вдається відчутно наростити видобуток вуглеводнів. Відкриття спільно з Rezidor Hotel Group готелю Park Inn by Radisson Kyiv Troyitska.

2018 р. — відновлення суднобудування, підписання контракту на будівництво двох насичених корпусів танкерів-хімовозів для голландської компанії VEKA Shipbuilding WT B.V. Метінвест придбав 24,99% у шахтоуправлінні «Покровське» та Свято-Варварінській збагачувальній фабриці, а також 23,71% в українському виробнику металургійного коксу – ПівденКоксі.

Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі досьє або компанії, надішліть поновлені дані на пошту data@latifundistmedia.com

Менеджмент

Кір'янова Юлія
Генеральна директорка (Україна)
Новинський Вадим Владиславович
Народний депутат Верховної Ради України IX скликання, бенефіціар компанії

Контакти