Потрібно поділити землі держпідприємств на паї, але з трьома уточненнями — Івченко

ВРУ має підтримати законопроект №3012-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)».

Таку думку висловив член аграрного комітету, народний депутат України Вадим Івченко у матеріалі AgroPolit.com.

«Законопроект необхідно підтримувати, адже законодавці мають забезпечувати гарантію соціального захисту учасників бойових дій на Сході України та працівників держпідприємств. Отже, передача 20% приватизованих земель державних сільськогосподарських підприємств у власність учасникам бойових дій для ведення особистого селянського господарства, а 40% цих земель працівникам підприємства та пенсіонерам з-поміж них — вважаю правильним, своєчасним і необхідним», — зазначив нардеп.

До цього Вадим Івченко додав три уточнення, які потрібно врахувати у закопроекті.

«Перша — я погоджуюсь з Іваном Чайковським про те, що якщо розділимо майно аграрних держпідприємств та землю, то це майно піде з молотка за 2 гривні і ніхто не розвиватиме, зокрема, тваринницьку галузь. І всі ці ферми просто розберуться, і все. Якщо ми зможемо закріпити продаж на аукціони єдиним майновим комплексом, було б добре. Таким чином, ми дамо шанс тим підприємцям виграти, які хочуть займатися серед них тваринництвом», — сказав Вадим Івченко.

Друге, додав депутат, це те, що закопроект має фактично обмежувати тих, хто спекулятивно приходитиме на купівлю відповідної території. Це буде виражено в тому, що потрібно зобов'язати покупця інвестувати у покупку, щоб розвивати тваринництво.

І третє  40% державної землі.

«Можливо, варто кошти від оренди цих земель на земельних торгах направити до спеціально створеного акціонерного товариства для фінансування фонду ветеранів. Кошти, отримані від цієї операції, спрямовувати на придбання житла учасникам бойових дій або відшкодування першого внеску у разі, якщо вони братимуть житло у кредит», — наголосив нардеп.

Крім того, Вадим Івченко закликав ветеранські організації об'єднатися та спільним фронтом підтримати цю пропозицію, а також визначити списки людей, які потребують землі, по кожній області.

Нагадаємо, що оприлюднено імена понад 4 тисячі громадян, які скористалися правом подвійної приватизації.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus