У Чорноморському регіоні спостерігається різке падіння цін на зернові

У Чорноморському регіоні спостерігається різке падіння цін на зернові за іншими біржами, як наслідок різновиду Omicron — штаму COVID-19.

Про це повідомляють аналітики Agritel.

Зазначається, що в Росії експортне мито зросте з $78,3 за т в даний час до $80,8 за т на період з 1 по 7 грудня. Крім того, конкурентоспроможність російського походження буде перевірена на тендері єгипетської пшениці.

«Наразі температура у Києві піднімається до позитивних значень, але найближчими днями очікується нове похолодання. Однак ринки поки що не виявляють занепокоєння із цього приводу», — прокоментували аналітики.

Згідно з повідомленням, на європейському ринку також різко знизилися ціни на зерно у п'ятницю на тлі побоювань щодо наслідків Omicron. На ринках спостерігається дуже висока волатильність. Питанням впливу нового штаму COVID-19 ринку задаються все за умов повної невизначеності.

Зазначається, що Єгипет, скориставшись падінням цін, оголошує новий тендер на закупівлю пшениці на період із 9 по 20 січня. Йорданія купує 120 тис. т фуражного ячменю.

В Австралії зберігаються побоювання щодо якості пшениці через сильні опади під час збирання врожаю. Це надає підтримку на Euronext, грудневі ціни продовжують коливатися в районі €300 за т.

Аналітики наголошують, що дані щодо експорту пшениці з ЄС включають лише 822 тис. т французького походження через технічні проблеми, пов'язані зі збиранням обсягів експорту з третіх країн. За словами фахівців, у цьому контексті важко інтерпретувати експортну активність ЄС з огляду на те, що Франція експортувала понад 3 млн т з початку кампанії.

«Ціна на кукурудзу на Euronext також впала у п'ятницю за пшеницею. У той час як збирання врожаю у Франції добігає кінця, за словами міністра сільського господарства, в Україні ще доведеться прибрати близько 12,5% площ», — розповіли в Agritel.

Крім того, ріпак різко впав у ціні у п'ятницю, тоді як ціни на канадську канолу повернулися до рекордних максимумів.

Ціни на пшеницю та сою на американському ринку різко впали у п'ятницю на тлі побоювань щодо попиту на тлі погіршення ситуації зі здоров'ям у світі. Проте, за словами експертів, сьогодні вранці на попередньому відкритті американські ринки відновились.

«Підтримку кукурудзі надали дані, що перевищили очікування, щодо експортних інспекцій, які склали 1,43 млн т. По соєвих бобах експортні інспекції склали 1,57 млн ​​т, що відображає хорошу активність у Китаї, але в межах очікувань трейдерів. Попит на етанол залишається високим, незважаючи на зниження нафтових цін в останні дні», — підсумували в Agritel.

Нагадаємо, що згідно з даними спільного проєкту  «Урожай онлайн 2021» компаниї JIVA NPK та Latifundist.com, станом на 25 листопада 2021 р. в Україні намолотили 79,73 млн т зернових та зернобобових культур з площі 15,2 млн га або 95% до прогнозу за середньої врожайності 5,25 т/га.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus