Українські суди відмовили Фірташу в справі стягнення $251 млн заборгованості з ОПЗ

Верховний Суд відмовився задовольнити скаргу Ostchem та залишив без змін ухвалу Київського апеляційного суду, за якою згаданій кіпрській компанії Дмитра Фірташа було відмовлено в задоволенні заяви щодо стягнення з «Одеського припортового заводу» (ОПЗ) $251 млн заборгованості за газ.

Про це пише Finbalance із посиланням на повідомлення Верховного Суду України.

Відмічається, що українські суди констатували, що стягнення боргу з ОПЗ створює загрозу зупинки підприємства, примусового звернення стягнення на майно, його банкрутства, що унеможливить або істотно ускладнить приватизацію. Таким чином, це «суперечитиме публічному порядку України, зважаючи на необхідність захисту екологічної та економічної безпеки держави Україна».

«Також українські суди врахували, що Ostchem Holding Limited має заборгованість перед «Газпромбанком» — державним банком Росії (держави-агресора, окупанта), щодо якого Україна ввела санкції. Відповідно кошти, отримані компанією Дмитра Фірташа, можуть бути спрямовані на сплату боргів перед російським держбанком, що знову ж призвело б до порушення публічного порядку України», — підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, що підприємство «Азот», яке входить до групи компаній Ostchem Дмитра Фірташа, відкликало позов до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо запровадження квот на імпорт азотних добрив.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus