Ціни на рослинну олію підвищилися внаслідок подорожчання нафти

Ціни на нафту розпочали тиждень активним зростанням на тлі рішення Саудівської Аравії з січня підвищити ціни на всі сорти нафти, що поставляються до Азії та США. Крім того, зменшується занепокоєння щодо небезпечності штаму COVID-19 — Omicron.

Про це пише GrainTrade.

Відмічається, що січневі ф'ючерси на нафту марки Brent на біржі ICE Futures Europe вчора виросли на 5,1% до $73,5 за барель, а на нафту WTІ на нью-йоркській біржі NYMEX — на 5,33% до $69,8 за барель, відновлюючись після падіння в листопаді на 20%.

Крім того, слідом за ними лютневі ф'ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії виросли на 2,1% до 4750 рінггитів за т або $1123 за т, хоча з 30 листопада знаходилися на рівні 4650-4670 рінггитів/т.

«Саме низькі ціни на нафту здійснювали основний тиск на котирування пальмової олії, хоча їх і підтримували прогнози подальшого скорочення запасів пальмової олії. За усередненою оцінкою проведеного агенцією Reuters опитування аналітиків, запаси пальмової олії в Малайзії на кінець листопада знизилися у порівнянні з жовтнем на 3,5% до чотиримісячного мінімуму 1,77 млн т на тлі збільшення експорту на 11,9% до 1,59 млн т та виробництва лише на 1% до 1,74 млн т. Офіційний звіт, що вийде 10 грудня, додатково посилить тиск на ціни», — говорится в повідомленні.

GrainTrade акцентують, що грудневі ф'ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора виросли на 1,2% до 1272 $/т, додавши з початку грудня 5% ціни.

Відмічається, що активний експорт сої з США останніми тижнями підтримує ціни на сою та соєву олію. Протягом 26 листопада — 2 грудня США експортували 2,247 млн т сої, що майже відповідає рівню попереднього тижня. Внаслідок низької закупівельної активності з боку Китаю загальний експорт сої з початку сезону (1 вересня) склав 23,57 млн т, що на 21% поступається торішнім темпам.

За даними Міністерства торгівлі Бразилії, протягом листопада до Китаю було відправлено 2,23 млн т сої, що удвічі перевищує відповідний торішній показник, хоча загалом у 2021 році поставки до Китаю зменшилися на 4% до 58,4 млн т. Китай продовжує купувати переважно дешевшу бразильську сою, що має більший вміст протеїну, а прогнози збирання врожаю сої в Бразилії вже з середини січня підвищують активність покупців.

«Ціни пропозицій чорноморської соняшникової олії після падіння до $1350 за т FOB відновилися до рівня $1365-1380 за т FOB, оскільки переробники відчувають дефіцит пропозицій з боку виробників, які переносять продажі на наступний рік», — підсумавали аналітики.

Нагадаємо, що з початку червня до жовтня цього року у рітейла спостерігався ріст відпускних цін на соняшникову олію, а в переробників, навпаки, відпускні ціни з заводів знизились на 9,5%. Олійноекстракційні підприємства зараз працюють з від'ємною маржинальністю. Деякі навіть зупинились.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus