Виставлені на аукціони зерновози принесли майже 480 млн грн прибутку УЗ — Камишін

Зерновози, які були виставлені на аукціони в «Прозорро.Продажі», лише за цей місяць дали плюс 478 млн грн прибутку УЗ.

Про це розповів голова правління АТ «Укрзалізниця» (УЗ) Олександр Камишін в інтерв'ю для видання «НВ».

Він акцентував, що перші торги показали підвищення ціни вдвічі. Таким чином, перші зерновози були продані на аукціоні більш ніж по 1000 грн за добу.

Читати по темі: Перевезення вантажів Укрзалізницею: нові правила і що з цінами на зерновози

Олександр Камишін підкреслив, що на той момент на 6000 зерновозах УЗ недозаробляла близько трьох мільйонів гривень на добу. Але при підтримці влади та бізнесу була втримана історія з аукціоном.

«За тиждень після початку роботи ми виставили вагони на Прозорро. 20 серпня ми з колегами обговорювали це питання. Тоді оренда нашого зерновоза коштувала 540 грн на добу. А я, будучи аграрієм у минулому житті, знав, що ціна на ринку вже вдвічі вища. Але щоби підняти ставку, треба було провести дослідження ринку, подати «подання на тарифну комісію Укрзалізниці, яка має 26 числа засісти і прийняти рішення»… Коротше, я зрозумів, що ми загубимося. Але ми пішли іншим шляхом — виставили вагони на аукціон на Прозорро. Опір був», — акцентував голова правління УЗ.

За його словами, зараз стратегія УЗ заключається в тому, щоб зберегти частку 30% у напіввагонах, 25% у зерновозах. На думку Олександра Камишіна, «Укрзалізниця» не повинна відмовлятися від власних вагонів і бути лише оператором інфраструктури.

Повну версію матеріалу читайте на «НВ».

Нагадаємо, що «Укрзалізниця» у листопаді 2021 року, за оперативними даними, перевезла 4,1 млн т зернових вантажів у всіх видах сполучень, що стало абсолютним рекордом перевезень зернових у місячному вимірі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus