Експерт розповів про важливість строків та ризиків посіву кукурудзи

Не завжди приморозок після раннього посіву шкодить рослині. Варто перевірити точки росту рослини.

Таку думку висловив головний агроном компанії «Агро-Регіон» Юрій Лисак в матеріалі «Кукурудза не пробачає помилок. Юрій Лисак про тонкощі посіву» на Latifundist.com.

«За даними вчених зі штату Вісконсин, найголовніше — це гібрид. Від його вибору залежить: втратить чи заробить аграрій мінімум $120 на 1 га. Також важливі оптимальне внесення добрив, контроль шкідників, бур'янів і хвороб. На наступному місці — строки посівів. Якщо неправильно вибрати строк посіву, аграрій може втратити $100 на 1 га», — зазначає Юрій Лисак.

За словами експерта, кукурудза не буде рости за температури +8°C і нижче. При +15-17°C рослини з'являться на поверхні ґрунту вже через 7-10 днів. Зважаючи на те, що температура протягом доби змінюється, дуже важливо її правильно вимірювати.

«Був випадок, коли ми сіяли кукурудзу на початку травня, коли надворі було більше +20°C, то рослини з’явилися вже на 5 день», — поділився своїм досвідом експерт.

Юрій Лисак зазначає, що ґрунт, вкритий рештками, гірше прогрівається. Південні схили прогріваються раніше, тому з них краще починати сівбу. Експерт повідомив, що в компанії «Агро-Регіон» дотримуються ранніх строків посіву, тому що так ефективніше використовуються весняні запаси вологи, і рослини можуть максимально розкрити свій потенціал.

«Із власного досвіду та досвіду колег раджу міряти температуру ґрунту між 8 і 9 годинами ранку на глибині 5 см (глибині посіву). Бажано зробити заміри протягом декількох днів, щоб побачити показники в динаміці», — наголошує експерт.

Юрій Лисак розповів про ризики раннього посіву та свій досвід. За його словами, за останні 6 років було 2 роки з приморозками у квітні.

«Якщо побачили на ґрунті 2 пожовтілих від низьких температур листки, не треба відразу панікувати і пересівати культуру. У цей період точка росту рослини знаходиться під землею, тому не обов’язково приморозок зашкодить рослині. Треба її розрізати і подивитись. Всередині вона може бути живою і спокійно відрости», — повідомляє експерт.

Нагадаємо, аналітики USDA підвищили прогноз урожаю кукурудзи в Україні у 2021/22 МР до ​​40 млн т, що на 2 млн т більше за прогнозований обсяг місяцем раніше.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus