При близькому посіві звичайного та високоолеїнового соняшнику знижується вміст олеїнової кислоти — експерт

Сергій Тимошенко, генеральний директор компанії «MAS Seeds Україна»
Сергій Тимошенко, генеральний директор компанії «MAS Seeds Україна»
Джерело фото: Latifundist.com

Щоб отримати і справді якісний урожай соняшнику необхідно звертати на кілька складові. Перша — це вибір поля, друга — гібрид.

Таку думку висловив генеральний директор компанії «MAS Seeds Україна» Сергій Тимошенко в інтерв’ю «Сергій Тимошенко: Попит і премія на високоолеїновий соняшник в наступному сезоні зростуть» для Superagronom.com.

За словами експерта, важливо, щоб у попередні роки на полі, на якому аграрій збирається сіяти високоолеїновий соняшник, не було посіяно звичайного соняшнику.

«Його падалиця може зіпсувати урожай, може відбутись перезапилення тощо — якість знизиться. Гібрида має бути адаптований до умов, бути толерантним до відповідної раси вовчка. А також — до поширених на соняшнику хвороб», — додає Сергій Тимошенко.

За його словами, треба упевнитися, що в сівалці немає залишків насіння інших гібридів. Бо якщо насіння змішається, то всі ваші зусилля зійдуть нанівець. Також з метою «чистоти» врожаю не завадить і просторова ізоляція.

«Хоча я сам бачив багато дослідів, коли на ділянках поряд посіяні звичайний та високоолеїновий соняшники, то останній завжди залишається високоолеїновим. У крайньому разі вміст олеїнової кислоти може знизитись на 1-2%, але це не критично. Тому якщо навіть немає можливості зробити просторову ізоляцію — то не біда. Втім, усе-таки хоча б 200-300 м посадкова смуга між полями не завадить», — додає експерт.

Сергій Тимошенко акцентує, що важливу роль відіграють строки сівби. Більшість високоолеїнових гібридів ранні терміни не дуже люблять. Їм потрібно набрати сонця під час старту.

«Також під час цвітіння не має бути коливання температур. Тому й пізні строки сівби також можуть негативно вплинути. Бо підвищується ризик, що налив зерна потрапить на період, коли вже почнуться температурні перепади. Тому найкраще сіяти в оптимальні терміни», — додає він.

Нагадаємо, ринок зернових та олійних продовжує перебувати в дисбалансі. Аналітики повідомляють, що на насичений пропозиціями ринок немає попиту. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus