Близько 20% сільгоспземель України вже зазнали суттєвої деградації — думка

За останні 130 років українські землі втратили 30% гумусу. До цього призвели дегуміфікація, зниження вмісту поживних елементів, фізична деградація, ерозія, пестицидні забруднення.

Таку думку висловив голова комітету з відродження родючості ґрунтів ГС «‎Органічна Україна»‎, канд. с.-г. наук, генеральний директор групи компаній «БТУ-ЦЕНТР» Владислав Болоховський під час II Міжнародної конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості», що була організована компанією «БТУ-ЦЕНТР», ГС «Органічна Україна», Global 100 Re Ukraine та ‎МХП

Захід відвідали понад 140 слухачів, а своїми скілами поділились 15 експертних спікерів.

«Родючість ґрунту впливає на склад атмосфери, підземних і наземних вод і біологічне різноманіття. Але, за оцінками The Food and Agriculture Organization (FAO), близько 20% с/г земель України вже зазнали суттєвої деградації, а решта перебувають під загрозою. Дегуміфікація, зниження вмісту поживних елементів, фізична деградація, ерозія, пестицидні забруднення — все це призвело до того, що за останні 130 років українські землі втратили 30% гумусу. Саме тому, зупинка деградації ґрунтів — ключове питання агровиробників і науковців‎», — зазначив Владислав Болоховський.

Експерт додав, що завдяки такій ініціативі 2 роки тому було створено комітет, який акумулював в собі проблематику і варіанти її вирішення. Ціль — формування свідомого ставлення до ґрунтів як до цінного і незамінного ресурсу, адже все починається з ощадного відношення до ресурсів. Сприяння раціонального використання властивостей ґрунтів, впровадження різних систем обробітку, застосування органічних добрив та препаратів у правильній кількості.  

«Важливо обрати доречного виробника добрив, який підтримає вашу ініціативу зі збереження ґрунтів, так само як і ми. Компанією «БТУ-ЦЕНТР»‎ розроблено близько 60 препаратів, 50 з яких вже мають органічну сертифікацію. В цьому році ми запустили 4-ту лінію, забезпечуючи агровиробників якісними препаратами та підвищуючи стандарти якості в галузі. На сьогодні понад 24% агропідприємств використовують нашу продукцію — а це близько 4 млн га‎», — акцентував ‎Владислав Болоховський.

Нагадаємо, що інвестуючи в енергозберігаюче обладнання та сучасну агротехніку, що має менший шкідливий вплив на довкілля, можна зекономити в довгостроковій перспективі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus