Зернові з Чорноморського регіону спричиняють тиск на ціноутворення у грудневому USDA — Atria Brokers

Як і очікувалося, найбільший вплив на ціноутворення грудневий звіт USDA зробив для пшеничного комплексу CBOT. Кукурудзяні котирування також були під тиском, однак втрати були такі великі, як по пшениці.

Про це заявили аналітики Atria Brokers, повідомляє канал Refinitiv Agriculture в Telegram.

За словами аналітиків, USDA все ще дуже оптимістичний щодо російського експорту пшениці та очікує, що в сезоні 2021/22 МР Росія зможе поставити на світовий ринок 36 млн т пшениці. Крім того, за рахунок високої конкуренції з Росією USDA підвищило прогноз експорту пшениці з ЄС та України.

Відмічається, що USDA збільшив прогноз виробництва кукурудзи в Україні у 2021 р. на 2 млн т до рекордних 40 млн т, що солідарно з нещодавньою оцінкою від Мінагропроду. Прогноз експорту з України було підвищено на 1 млн т — до 32,5 млн т.

«Окремі експерти не сумніваються в тому, що Україна може зайняти перше місце з експорту кукурудзи до Китаю. Однак, з урахуванням пізнішого збирання врожаю та досить високих цін на українську зернову, її експорт до Китаю в період з жовтня по листопад 2021 р. знизився на 34% на рік — до 1,34 млн т. При цьому США продовжують нарощувати постачання в Китай у поточному сезоні. Загалом прогноз імпорту кукурудзи в Китай у 2021/22 МР залишився на рівні 26 млн т», — прокоментували аналітики Atria Brokers.

Експерти зазначають, що у грудневому звіті USDA підвищив оцінки виробництва соняшнику в Україні та Росії на 0,5 млн т у кожній до нових рекордів обсягом 17,5 млн т і 16,5 млн т відповідно.

Нагадаємо, що станом на 9 грудня гривневі ціни попиту на продовольчу пшеницю CPT-порт у глибоководних портах зменшились на 250 грн за т (2 класу) та 300 грн за т (3 класу) у порівнянні з минулою п’ятницею, у доларовому еквіваленті зниження відбулось на $9-10 за т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus